Δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα για την προμήθεια των F-16


Ιανουάριος 19, 2023. Ελλάδα.

Εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των τουρκοαμερικανικών σχέσεων έκανε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα Τζέφρι Φλέικ σε ομάδα δημοσιογράφων στην Άγκυρα.

 

Το κρίσιμο θέμα στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ είναι το αίτημα για αγορά και εκσυγχρονισμό των F-16. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα Τζέφρι Φλέικ, ο οποίος έδωσε σημαντικά μηνύματα για το θέμα, είπε ότι η πώληση των F-16 στην Τουρκία και η διαδικασία ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν έχουν σχέση.

Ο Φλέικ δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν βρίσκεται πίσω από την πώληση του F-16 και συνεργάζεται με το Κογκρέσο για αυτό το θέμα.

Υπενθυμίζοντας ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Αμερικανός ομόλογός του Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκαν χθες στην Ουάσιγκτον, ο Φλέικ εξέφρασε ότι είναι ευχαριστημένοι από τις συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών.

Ανέφερε ότι ο Μπλίνκεν ευχαρίστησε την Τουρκία για τη Συμφωνία για τον Διάδρομο (των σιτηρών) της Μαύρης Θάλασσας, ο Φλέικ τόνισε ότι κατά τη συνάντηση, θέματα όπως η πώληση F-16 στην Τουρκία, ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας και το ΝΑΤΟ ήταν επίσης στην ατζέντα της συνάντησης.

 

«Η πώληση των F-16 δεν σχετίζεται με τη διαδικασία της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ»

Όταν ρωτήθηκε εάν υπήρχε σύνδεση μεταξύ της διαδικασίας ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με το Κογκρέσο των ΗΠΑ να αντιτίθεται στην πώληση και τον εκσυγχρονισμό των F-16 στην Τουρκία, ο Φλέικ είπε: «Όχι. Δεν υπάρχει καμία σύνδεση εδώ. Ο υπουργός Μπλίνκεν το κατέστησε σαφές», είπε χαρακτηριστικά.

 

Οι δημοσιογράφοι του υπενθύμισαν ότι ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ αντιτίθεται στην πώληση F-16 στην Τουρκία, ο Φλέικ είπε:

«Συνεργάστηκα με τον γερουσιαστή Μενέντεζ τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στη Γερουσία. Έχει σοβαρές ανησυχίες για αυτά που έχει εκφράσει. Ωστόσο, αυτό δεν έχει τίποτα, αλλά πρέπει να πω ότι υπάρχει μια καθολική επιθυμία για τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Το ίδιο και αυτό το Κογκρέσο», έκανε την εκτίμησή του.

 

«Θα πρέπει να εγκριθεί η πώληση των F-16 από το Κογκρέσο»

 

 

 

Ο Αμερικανός πρέσβης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ υποστηρίζει την πώληση F-16 στην Τουρκία.

«Το Κογκρέσο είναι ένα νομοθετικό σώμα και ένα ανεξάρτητο όργανο. Αυτό το όργανο πρέπει να εγκρίνει την πώληση όπλων.

Επομένως, η κυβέρνηση είπε, «ας το κάνουμε». Αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν βρίσκεται πίσω από αυτή την πώληση και συνεργάζεται με το Κογκρέσο για αυτό», είπε.

Ο Πρέσβης Φλέικ είπε ότι δεν έχουν συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε η κυβέρνηση Μπάιντεν θα επιστρέψει στο Κογκρέσο σχετικά με την πώληση των F-16 στην Τουρκία.

 

«Οι ΗΠΑ αντιτίθενται στην εξομάλυνση των σχέσεων με το καθεστώς Άσαντ»

 

Όταν ρωτήθηκε για τη δέσμευση μεταξύ Τουρκίας και Συρίας που ξεκίνησε  μετά από 11 χρόνια, ο Φλέικ είπε:

«Για ερωτήσεις σχετικά με αυτό το θέμα, σας παραπέμπω στην τουρκική κυβέρνηση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι κατά της δημιουργίας επαφής με το καθεστώς και της εξομάλυνσης των σχέσεων», δήλωσε.

 

«Έχουμε παραγωγικό διάλογο»

Ο επικεφαλής της αμερικανικής πρεσβείας τόνισε ότι οι επαφές μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών συνεχίζονται σε περιοχές ασφαλείας, ειδικά όσον αφορά τη βορειοανατολική Συρία.

«Πάντα αναζητούμε τρόπους να συνεργαστούμε με τους Τούρκους συμμάχους μας. Αυτή (η Τουρκία) είναι ένας σημαντικός εταίρος στον αγώνα κατά της DAESH. Έχουμε κάποιες διαφορές. Και εμείς και αυτοί εκφράζουμε αυτές τις διαφορές. Αλλά έχουμε έναν παραγωγικό διάλογο», κατέληξε.

NTV Haber

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr