Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2010

Πρώτο Θύμα η Σιβηρία…

...της κλιματικής αλλαγής

Ἂρθρα και Σκέψεις -1 Ιαν 2010

«Όσοι ζουν στην Βόρειο Ρωσία (Σιβηρία) δεν γνωρίζουν τίποτε σχετικά με το Πρωτόκολλο του Κιότο, ούτε για τη Σύνοδο Κορυφής στην Κοπεγχάγη ή έστω, αόριστα, για την κλιματική αλλαγή του πλανήτη. Εντούτοις οι πρώτοι που θα υποστούν τις συνέπειες της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι οι άνθρωποι που ζουν στις περιοχές αυτές», γράφει η Παρίς Μάτς.
«Στη Ρωσία, δε μιλάμε για αλλαγή κλίματος", δηλώνει ο Βλαντιμίρ Τσούπροβ(Владимир Чупров), διευθυντικό στέλεχος της Greenpeace, « οι πολιτικοί της Ρωσίας συχνά λένε πως υπάρχει άνοδος της θερμοκρασίας που ενδεχομένως θα καταστρέψει την τούντρα».

Όπως επισημαίνει η ρωσική εφημερίδα τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκαν σημαντικές αλλαγές:
οι χαλαζοπτώσεις είναι πιο συχνές, το χιόνι έρχεται ολοένα καθυστερημένα, και, αν τα ελάφια γεννήσουν πριν χιονίσει, τα μικρά τους θα πεθάνουν".
«Τα τελευταία χρόνια, η απότομη ψύξη-που παρατηρείται με τις πρωτόφαντες χαλαζοπτώσεις- κατά τη διάρκεια της άνοιξης στη Σιβηρία, σκοτώνει τη βλάστηση των βρύων και των λειχήνων από τα οποία τρέφονται τα ελάφια.
Η εξάντληση, επίσης, των υδάτων αναγκάζει και τους Νένετς (σ.σ. Ненцы = ρωσικός ποιμενικός λαός) να αναζητήσουν νέα γη, αφού αυτή ολοένα περιορίζεται».

«Τον χρόνο που πέρασε (2009), 165 οικογένειες Νένετς αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα βοσκοτόπια και την περιοχή που επί αιώνες έμεναν.
Επιπρόσθετα, με την τήξη των πάγων, το νερό απορροφιέται από τη γη και έτσι προκαλούνται, σε ανέλπιστο χρόνο, κατολισθήσεις και μεγάλες πλημμύρες. Η ιχθυοπανίδα που υπήρχε εξαφανίζεται», θα αναφέρει ο ανταποκριτής Φλόρ Ολίβ (Флор Олив).
«Σε ορισμένες περιοχές η μέση θερμοκρασία της Αρκτικής έχει αυξηθεί κατά 4 βαθμούς», δηλώνει ο γεωμορφολόγος Φέντορ Ρομανένκο (Федор Романенко) που έκανε έρευνα για την Greenpeace, “ η άνοδος της θερμοκρασίας έχει επιταχυνθεί και με την τήξη των πάγων έχουμε αύξηση των αερίων του εδάφους, λόγω του εκλυόμενου μεθανίου. Αυτή είναι μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει λόγω των χημικών αντιδράσεων που προκαλούνται από οργανικές ουσίες που υπάρχουν στο παγωμένο χώμα»

Ένα ανησυχητικό φαινόμενο είναι πως για τρίτη χρονιά οι πολικές αρκούδες εγκαταλείπουν τον φυσικό τους χώρο και περιπλανούνται νοτιότερα για αναζήτηση τροφής. Σύμφωνα άλλωστε με διεθνείς στατιστικές από τις αρχές του αιώνα η θερμοκρασία εδώ έχει αυξηθεί κατά 3 βαθμούς κελσίου.
Οι χήνες που υπήρχαν στη Σιβηρία αποδημούν πια ένα με δύο μήνες νωρίτερα από ότι στο παρελθόν.
«Στην ακτή του Αρκτικού Ωκεανού ήταν ο σταθμός Μάρα Σαλέ που κτίστηκε το 1914. Ανακαινίστηκε το 1956, τότε βρισκόταν 300 μέτρα από την ακτή, τώρα βρίσκεται μέσα στο νερό. Έχει ανέβει η στάθμη της θάλασσας…
Από παρατηρήσεις που γίνονται διαπιστώθηκε πως η θάλασσα ...προχωράει κατά έτος περίπου 2 μέτρα»...

Πηγή: Paris Match http://www.inopressa.ru/
Μεταφορά στην ελληνική: Γιώργος Εχέδωρος