Σκόπια: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να πιέσει την Ελλάδα…



…αφού τέθηκε το επίθετο «μακεδονικός» στην έκθεση


«Η καινοτομία στην Έκθεση  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι προσφέρεται μια φόρμουλα στο ζήτημα της ονομασίας που πρέπει να εξεταστεί παράλληλα με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση»

Οκτώβριος 11, 2012.

Σκόπια- εφημερίδα Ντνέβνικ.

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσφέρει ένα πλαίσιο στο ζήτημα της ονομασίας που πρέπει να αντιμετωπιστεί στην πρώτη φάση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ο Επίτροπος Στέφαν Φούλε θα πείσει την Αθήνα ότι αυτός ο  σχεδιασμός θα δημιουργήσει την ατμόσφαιρα για την επίλυση των πολλαπλών διενέξεων για το όνομα.

Τα Σκόπια έλαβαν θετική έκθεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μέχρι στιγμής αξιολογείται καλύτερα και δίνεται η τέταρτη σύσταση για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι σημαντικό που η χώρα μας στις σελίδες της έκθεσης των Βρυξελλών έχει το επίθετο «μακεδονικός» και αναφέρεται στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις είναι σημαντική επειδή θα αποτρέψει την απομάκρυνση από τη διαδικασία μεταρρύθμισης, θα ενισχύσει την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ των εθνοτήτων  στο κράτος των Σκοπίων.

Η καινοτομία στην Έκθεση  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι προσφέρεται μια φόρμουλα στο ζήτημα της ονομασίας που πρέπει να εξεταστεί παράλληλα με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η ευρωπαϊκή Επιτροπή  είναι έτοιμη να παρουσιάσει χωρίς καθυστέρηση ένα σχέδιο για το διαπραγματευτικό πλαίσιο, το οποίο θα λαμβάνει επίσης υπόψη την ανάγκη να επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας κατά την πρώτη φάση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», αναφέρει η έκθεση.

Τονίζει, μάλιστα, ότι  η προσέγγιση αυτή απαιτεί έντονη πολιτική δέσμευση όλων των μερών προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Δεκέμβριο.

Στο ερώτημα πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πείσει την Ελλάδα  να κινηθεί για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και την έναρξη των διαπραγματεύσεων, θα απαντήσει ο Επίτροπος Στέφαν Φούλε.

«Θα δοθεί έμφαση ότι δεν ζητάμε να αλλάξουν την προσέγγισή τους. Χωρίς συμβιβασμούς στις σχέσεις καλής γειτονίας, ούτε συμβιβασμός όσον αφορά την εξεύρεση μιας λύσης στο όνομα που είναι απαραίτητη για την ευρωπαϊκή διαδικασία. Αυτό ξεκαθαρίζετε χωρίς αντιφάσεις. Αυτό είναι το νέο και σαφώς έχουμε μια καλή οπτική στο να βρούμε μία λύση για το θέμα σε πρώιμη φάση ώστε να δημιουργηθεί κατάλληλο περιβάλλον για την επίλυση», ανέφερε ο Φούλε στις Βρυξέλλες.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr