Σκόπια: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να αναλάβουν το ρόλο του Μάθιου Νίμιτς



Ιανουάριος 4, 2013.

Σκόπια.

Η Ελλάδα και το κράτος των Σκοπίων πρέπει να δεχθούν την πρωτοβουλία του Σέρβου προέδρου, Τόμισλαβ Νίκολιτς, να μεσολαβήσει για την επίλυση της ονομασίας, επειδή η Σερβία είναι ειλικρινής φίλος και καλός γείτονας με τα Σκόπια και με την Αθήνα έχει μια παραδοσιακά καλή σχέση.

Αυτό σχολιάζουν αναλυτές της συνέντευξης του Νίκολιτς στα σερβικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επισημαίνουν ότι υπάρχει ευκαιρία για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, σημειώνει η σκοπιανή ‘Βέτσερ’.

Ο Νίκολιτς είχε τονίσει ότι μπορεί να προσφέρει βοήθεια στην Ελλάδα. Ο πρώην πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, ήθελε επίσης, να μεσολαβήσει στη διαφωνία, σημειώνει η εφημερίδα.

Σύμφωνα εξάλλου με τον Έλληνα αναλυτή Ιωάννη Μιχαλέτο, αν ο Νίκολιτς λάμβανε ρόλο μεσάζοντα, θα είχε δευτερεύοντα ρόλο, δεν θα ήταν δηλαδή δημόσιος, αλλά μέσω της διπλωματικής οδού.

Ωστόσο, ο Μιχαλέτος υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος της Σερβίας δεν θα αναλάβει το ρόλο αυτόν για δύο κύριους λόγους:

Πρώτος είναι εξαιτίας της αλβανικής κοινότητας στα Σκόπια και δεύτερος είναι ότι η Σερβία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σημαίνει ότι οι Βρυξέλλες δεν είναι πρόθυμες για τη μεσολάβησή του.

Η δημοσίευση – γράφει το βουλγαρικό Φόκους που επικαλείται το δημοσίευμα- αναφέρει ότι προηγουμένως ο πρόεδρος της Σλοβενίας Μπορούτ Παχόρ και ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Michael Spindelegger,  είχαν δώσει την παρουσία τους για τη μεσολάβηση στη διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr