Σκόπια: Ο Νίμιτς θα προτείνει « Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»



Ιανουάριος 4, 2013.

Ο μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς, στη διάρκεια της επικείμενης επίσκεψής του στην Αθήνα και τα Σκόπια, πιθανότατα θα θέσει την παλαιότερη ιδέα για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και αυτή είναι η «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».


Αυτό- γράφει το σλαβικό δημοσίευμα- αναφέρεται στην ελληνική ηλεκτρονική πύλη «Capital», όπου τονίζεται ότι ο Νίμιτς προτείνει την παλιά ιδέα για να ‘αναβιώσει’ την διαδικασία της συζήτησης, βασιζόμενος  κατά κάποιο βαθμό σε ότι έχει επιτευχθεί κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συναντήσεων του με τους εκπροσώπους των δύο πλευρών.

Το γεγονός ότι η επίσκεψη του Νίμιτς, συμπίπτει με την προγραμματισμένη παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο, είναι ένα σημάδι του «περιορισμένου ενδιαφέροντος» του Έλληνα πρωθυπουργού σχετικά με τη διαδικασία αυτή.

Η «Capital» παρακολουθεί τη θετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Σκόπια, επισημαίνει, όμως, το γεγονός για την μη  έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η επίγνωση Παρισίων και Βερολίνου ότι τα πολιτικά όρια αντοχής της ελληνικής κυβέρνησης σε συνθήκες κρίσης είναι περιορισμένα, αλλά και οι αντιρρήσεις της Βουλγαρίας(η οποία εξελίσσεται σε μεγαλύτερο πονοκέφαλο για την ΠΓΔΜ και από την Ελλάδα) απέτρεψαν αυτό το ενδεχόμενο -αντίθετα το κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου έθεσε την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας ως προϋπόθεση έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων», γράφει η ελληνική Capital (Κεφάλαιο), σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα, αναφερόμενο στο άρθρο του Κώστα Ράπτη.


--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr