Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Οι Τούρκοι έτοιμοι για μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη


Απρίλιος 26, 2014.


«Ο Τούρκος αξιωματούχος αρμόδιος για την Ενέργεια δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να μεταφέρει αέριο στην Ευρώπη σε μεγάλες ποσότητες».


Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επανεξετάσει τη λήψη φυσικού αερίου μέσω του αγωγού South Stream- της Ρωσίας-, όταν η Τουρκία είναι έτοιμη να μεταφέρει αέριο σε μεγάλες ποσότητες, αναφέρει το τούρκικο δημοσίευμα.

Η παρότρυνση έγινε από τον Εμρέ Ενγκούρ, πρόεδρο της τουρκικής επιχείρησης πετρελαίου του τμήματος διεθνών προγραμμάτων, την Παρασκευή, στην 20η Διεθνή Έκθεση Ενέργειας και Περιβάλλοντος στην Κωνσταντινούπολη.

Με θέμα ομιλίας «Η Τουρκία στο δρόμο της δημιουργίας ενός ενεργειακού κόμβου», ο Ενγκούρ ανέφερε ότι η τουρκική πετρελαϊκή επιχείρηση ‘BOTAS’ είναι έτοιμη να μεταφέρει περισσότερο αέριο προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού  «Trans Anadolu», εάν οι εταίροι αποφασίσουν να επιλέξουν αυτή τη γραμμή.

Προς το παρόν ο αγωγός αποτελεί μέρος ενός σχεδίου που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω της Γεωργίας και της Τουρκίας στην Ελλάδα, και από την Ελλάδα σε περαιτέρω ευρωπαϊκές αγορές.

Αναμένεται να προσφέρει αρχικά 16 δις κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως μέχρι το 2019, που θα μπορούσε να φθάσει μέχρι και τα 23 δις κυβικών μέτρων μέχρι το 2023.

Ο Ενγκούρ τόνισε ότι φυσικό αέριο από το Ιράκ, το Ιράν και το Τουρκμενιστάν θα μπορούσε να προστεθεί στη γραμμή «Trans Anatolian» και πρόσθεσε ότι «όσο οι εξελίξεις γεωστρατηγικής το επιτρέπουν, η Τουρκία θα πετύχει το στόχο της να αποτελέσει ένα κομβικό σημείο του φυσικού αερίου».

Στο πλαίσιο των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, λόγω της κρίσης της Κριμαίας, οι Βρυξέλλες έχουν σταματήσει το «South Stream», για να μην αυξηθεί η εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα.
-Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr