Γερμανικά ΜΜΕ: Να ενταχθούν τα Βαλκάνια στην ΕΕ πριν πέσουν στην ρωσο-τουρκική επιρροή!




«Γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης: Να ενταχθούν τα Βαλκάνια στην ΕΕ προτού πέσουν στην ρωσο-τουρκική επιρροή!», γράφει το αλβανικό δημοσίευμα





Ιούλιος 6, 2016.

 Η σύνοδος των Βαλκάνιων ηγετών στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, τη Γερμανίδα Καγκελάριο,  Άνγκελα Μέρκερ και την ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι δεν είχε άλλο στόχο από την επίσπευση των διαδικασιών για την 



ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ιδιαίτερα τώρα, με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου και τους τριγμούς που παρουσιάζονται στην Ένωση…
Αυτό σημειώνει αλβανικό δημοσίευμα επικαλούμενο την «Γερμανική Φωνή» [Deutsche Welle] στην αλβανική γλώσσα.



Η Νάντια Πάντελ,  δημοσιογράφος της Süddeutsche Zeitung, θα διατυπώσει ένα ερώτημα σχετικά με αυτήν τη ‘σύναξη’ των ηγετών των Βαλκάνιων χωρών.


 «Οι αρχηγοί των κυβερνήσεων του Κοσσυφοπεδίου, της Αλβανίας, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, των Σκοπίων και της Βοσνίας, για άλλη μια φορά τόνισαν  την ανάγκη να γίνουν μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 


Αυτή η επίσπευση της ένταξης των χωρών αυτών, ίσως αποτελεί ένα θετικό βήμα, αλλά και ένα αρνητικό. Γιατί μπορεί να ερμηνευθεί ως ένδειξη αδυναμίας της ΕΕ, η οποία για να προσελκύσει την χώρες αυτές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, παραβλέπει την πραγματικότητα ότι μετά βίας επιβιώνουν, αφού είναι οικονομικά αδύναμες και πολιτικά ασταθείς. Ή μήπως μπορεί να ερμηνευθεί ως ένδειξη δύναμης αφού οι δυτικές υποσχέσεις είναι περισσότερες από εκείνες που προσφέρονται από τη Ρωσία;».



Επιπλέον, στο άρθρο της γερμανικής εφημερίδας σημειώνεται ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη σοβαρά η ρωσική επιρροή στα Βαλκάνια, ιδιαίτερα στη Σερβία.



«Η πρόσβαση του Πούτιν στα Βαλκάνια ξεκίνησε το 2006. Η επιθυμία του ήταν ένα άνοιγμα προς τη Σερβία , ώστε να την προσελκύσει στη Ρωσία, αλλά, φαίνεται ότι αυτό ακόμη δεν έχει επιτευχθεί. Ωστόσο η ρωσική επιρροή στη Σερβία και στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας δεν πρέπει να υποτιμάται, ιδιαίτερα λόγω της στήριξης της εθνικιστικής του πολιτικής στο Συμβούλιο Ασφαλείας», σημειώνεται.



Η εφημερία «Tageszeitung» σημειώνει ότι η αύξηση της επιρροής της Τουρκίας στα Βαλκάνια είναι ένα γεγονός. Τονίζει ότι κέντρο της τουρκικής επιρροής (προπαγάνδας) στα (δυτικά) Βαλκάνια είναι το Σαράγεβο.



«Η πολιτική του συντηρητικού τουρκικού καθεστώτος, έχει επεκτείνει την επιρροή του, αρχής γενομένης με την έναρξη των ιδιωτικών πανεπιστημίων (στην τουρκική γλώσσα). Ο τελικός στόχος δεν είναι μόνο οι εκτεταμένες επιπτώσεις στους μουσουλμάνους στα Βαλκάνια, αλλά σε όλες τις χώρες. Σε αυτήν πρέπει να προστεθούν και οι τουρκικές επενδύσεις κεφαλαίου στην περιοχή. Η τουρκική εθνικιστική ιδεολογία έχει φθάσει σε τέτοιο σημείο που λένε ότι το τουρκικό έθνος  και το Βόσνιο είναι το ίδιο, έτσι λένε στην Άγκυρα», επισημαίνει στο άρθρο  της γερμανική «Tageszeitung», σύμφωνα με την Lajmi.net.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr