Βουλγαρία: Εορτάστηκε η επέτειος ίδρυσης της ‘Εσωτερικής Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης’





Οκτώβριος 23, 2019. 21:49

«Σήμερα σηματοδοτείται η 126η επέτειος από την ίδρυση της πατριωτικής ‘Εσωτερικής Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης’.  Οι πατριώτες τίμησαν επίσημα την επέτειο στο Μνημείο των Επαναστατών που σκοτώθηκαν στη Μακεδονία, στην Αιγαιακή Θράκη (Беломорска Тракия)  και στην Αδριανούπολη», γράφει το βουλγαρικό δημοσίευμα.



Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν  βουλευτές, υπουργοί, καθώς και Βούλγαροι από ιστορικές κοινότητες του εξωτερικού.


«Σήμερα δεν είναι μόνο μια γιορτή για την ‘Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση’- VMRO, σήμερα είναι γιορτή των Βουλγάρων, γιορτή των Βουλγάρων για τη Μοισία, τη Θράκη και τη Μακεδονία», σημείωσε στην ομιλία του ο γραμματέας του (βουλγαρικού) VMRO Γιούλιαν Αγγέλοφ.


«Πριν από 126 χρόνια, έξι νέοι Βούλγαροι διανοούμενοι ίδρυσαν αυτή τη βουλγαρική οργάνωση στη Θεσσαλονίκη για να προστατεύσουν τους Βουλγάρους που παρέμειναν υπό τουρκική δουλεία και αργότερα υπό των Σέρβων και των Ελλήνων στη Μακεδονία  και στην Αδριανούπολη. 

Στόχος να τους απελευθερώσουν από την ξένη καταπίεση. Εμείς οι εκπρόσωποι αυτής της Οργάνωσης, οφείλουμε στη μνήμη τους να συνεχίσουμε τον σκοπό τους, να μην υποχωρήσουμε από τα εθνικά συμφέροντα της Βουλγαρίας», τόνισε ο Αγγέλοφ.


Κάλεσε τους Βουλγάρους να είναι ενωμένοι, όπως ήταν στη Μοισία, τη Θράκη και τη Μακεδονία.


«Εκείνη την εποχή ήταν πιο ενωμένοι από ό, τι είναι σήμερα, αν και βρίσκονταν υπό ξένη καταπίεση, αλλά ήταν πνευματικά και επαναστατικά ενωμένοι.  Σήμερα βλέπουμε ότι ξένοι παράγοντες θέλουν να καταστρέψουν ότι είναι βουλγαρικό, τις βουλγαρικές παραδόσεις και τα έθιμα. Ωστόσο, εμείς στην ‘Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση’- VMRO δεν θα το επιτρέψουμε αυτό, είπε ο Γιούλιαν Αγγέλοφ με έντονο ύφος.


Έκανε έκκληση προς όλους τους Βουλγάρους στο εξωτερικό να συνεχίσουν τις μάχες και να διατηρήσουν τις παραδόσεις, «γιατί θα έρθει η ώρα που θα ενωθούν όλοι οι Βούλγαροι και η Βουλγαρία θα γίνει ένα ισχυρό κράτος», είπε ο Αγγέλοφ.



«Έλληνες και Σέρβοι προσπαθούν να μας χωρίσουν»



Ο ευρωβουλευτής του VMRO, Αγγέλ Τζαμπάσκι, αναφέρθηκε στο λόγο ίδρυσης,  της πατριωτικής οργάνωσης και για τι αγωνίζονταν  και τι οφείλουν να κάνουν οι κληρονόμοι της.


«Ο πληθυσμός της Μακεδονίας και της Αδριανούπολης είχε πάντοτε  βουλγαρικό χαρακτήρα, ρίζες και παραδόσεις και αυτογνωσία. Επί 126 χρόνια αγωνιζόμαστε παντού κατά της ξένης προπαγάνδας. 

Σέρβοι και Έλληνες καθώς και ξένες δυνάμεις προσπαθούν να χωρίσουν την αδιαίρετη, εθνική βουλγαρική γη. Ανακαλύπτουν έθνη, υπονομεύουν την ιστορία για να εμποδίσουν την ένωση του βουλγαρικού έθνους, δήλωσε ο ευρωβουλευτής.


dnes.dir.bg
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr