Αναβλήθηκαν οι συνομιλίες Ρωσίας- Τουρκίας για τη Λιβύη


www.echedoros-a.gr

 Οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών της Ρωσίας και της Τουρκίας σε προηγούμενη συνάντηση για τη Λιβύη στη Μόσχα (φωτό από την aawsat.com)

Ιούνιος 14, 2020. 21:12

Αναβλήθηκαν οι συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας που αναμένονταν να επικεντρωθούν στην κατάσταση της Λιβύης και της Συρίας, καθώς οι δύο χώρες υποστηρίζουν διαφορετικά μέρη στις δύο παρατεταμένες συγκρούσεις.



Επίσης το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ αποφάσισαν να αναβάλουν τις συνομιλίες κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής κλήσης σήμερα (Κυριακή).


Το υπουργείο πρόσθεσε σε δήλωση: «Οι δύο υπουργοί των δύο χωρών θα συνεχίσουν να επικοινωνούν και να συζητούν την επόμενη περίοδο. Οι συνομιλίες σε υπουργικό επίπεδο θα πραγματοποιηθούν αργότερα».


Ο Λαβρόφ και ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου είχαν προγραμματίσει να επισκεφθούν την Κωνσταντινούπολη για τις συνομιλίες. 

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι συζητήσεις θα γίνονταν εκ του σύνεγγυς.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν πριν από λίγες μέρες ότι ξεκίνησαν νέες συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη. 


Η Άγκυρα υποστηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης, της οποίας οι δυνάμεις κατάφεραν τις τελευταίες εβδομάδες να αποκρούσουν την επίθεση του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, με επικεφαλής τον Χαλίφα Χαφτάρ, στην πρωτεύουσα, Τρίπολη.


Στη Συρία, η Ρωσία υποστηρίζει τον Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και τις συμμαχικές του δυνάμεις, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης.


Αν και μια συμφωνία που υπογράφηκε από την Τουρκία και τη Ρωσία πριν από τρεις μήνες είχε ως αποτέλεσμα την κατάπαυση του πυρός, που τερμάτισε τις μάχες στο Ιντλίμπ - βορειοδυτική Συρία, οι αεροπορικές επιθέσεις αναζωπυρώθηκαν στην περιοχή, την περασμένη εβδομάδα.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr