Gazeta Tema:Τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας- Αλβανίας καθορίζονται στα 12 μίλια

Αύγουστος 25, 2020. 18:19

Μετά τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων με την Ιταλία και την Αίγυπτο, η Ελλάδα λέει ότι σύντομα θα κλείσει το ζήτημα των χωρικών υδάτων με την Αλβανία, επεκτείνοντας στο Ιόνιο Πέλαγος τα 12 μίλια, γράφει η αλβανική Gazeta Tema.


Η ανακοίνωση έγινε από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια κατά τη διάρκεια ακρόασης σε κοινοβουλευτικές επιτροπές, όπου ο επικεφαλής της διπλωματίας κλήθηκε να εξηγήσει τις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο.

Η ελληνική αντιπολίτευση δεν έχει αντίρρηση για τη συμφωνία που υπεγράφη με την ιταλική πλευρά, αλλά αξιολογεί τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Αίγυπτο ως βιαστική και ενάντια στα ελληνικά συμφέροντα. Όμως, ο Δένδιας αρνήθηκε αυτούς τους ισχυρισμούς αναφέροντας ότι και οι δύο συμφωνίες είναι δίκαιες και προς το συμφέρον όλων των μερών.

Υπέδειξε παρόμοια συμφωνία που θα επιτευχθεί πολύ σύντομα με την Αλβανία. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι συνομιλίες με την Αλβανία ή τη μεθοδολογία που θα χρησιμοποιηθεί.

Αλλά, είναι πιθανόν ότι η Αλβανία και η Ελλάδα θα υπογράψουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο πρώην υπουργών Εξωτερικών, Ντιτμίρ Μπουσάτι και Νίκου Κοτζιά. Λίγους μήνες πριν αποχωρήσουν από το αξίωμα το φθινόπωρο- χειμώνα του 2018 ( πρώτος απολύθηκε και ο δεύτερος παραιτήθηκε) οι δύο διπλωμάτες δήλωσαν ότι είχαν καταλήξει σε συμφωνία.

Ο Κοτζιάς δήλωσε ότι η Ελλάδα θα επεκταθεί στα 12 μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος, ενώ ο Ντιτμίρ Μπουσάτι διευκρίνισε ότι τα θαλάσσια σύνορα χωρίστηκαν σύμφωνα με την αρχή της ισότητας. Ωστόσο οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι η Ελλάδα θα επωφεληθεί από αυτήν την αρχή εάν τα ακατοίκητα Διαπόντια νησιά, βορειοδυτικά της Κέρκυρας, θεωρηθούν ως αφετηρία για την οριοθέτηση.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι αυτά τα μικρά νησιά και όχι η Κέρκυρα είναι τα ελληνικά όρια, γιατί υπήρχε ο φόβος, όπως εκφράστηκε από το 2018,  να δημιουργηθεί προηγούμενο που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Τουρκία στην περίπτωση του Καστελόριζου, όπως γράφει η Tema.

Αντιδράσεις αλβανικού κόμματος


Σύμφωνα, επίσης, με την ‘Koha Jone’, ο επικεφαλής του αλβανικού κόμματος Κότσο Κοκεδήμα αναφερόμενος στις δηλώσεις του Δένδια, ζήτησε από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας να δημοσιοποιήσει τη συμφωνία που έγινε πριν από δύο χρόνια με τον Μπουσάτι- Κοτζιά.

«Η κυβέρνηση πρέπει να ενημερώσει τους Αλβανούς τι υπέγραψε πριν από 2 χρόνια, εάν διαπραγματεύτηκε σε βάρος της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, τι κρύβει και δεν αντιδρά στις δηλώσεις της Αθήνας», έγραψε ο Κοκεδήμα.

 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr