Με την «ύποπτη συμφωνία» το Κατάρ μπλοκάρει τη συναίνεση στη Λιβύη- αραβικό δημοσίευμα


Οκτώβριος 27, 2020. 19:29

Δεν έχουν περάσει 3 ημέρες από την ανακοίνωση για τη μόνιμη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη, και το Κατάρ μπήκε στη γραμμή με μια συμφωνία που υπονομεύει την εμπιστοσύνη που απαιτείται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, προκαλώντας την οργή του άλλου μέρους στη σύγκρουση.

Το πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ δήλωσε ότι ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνηση  Φαγιέζ αλ Σάρατζ, ο Φαθί Μπασάγκα, υπέγραψε συμφωνία με τον ομόλογό του από το Κατάρ, Χαλίντ Μπιν Χαλίφα,  που αναφέρεται στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

Το δημοσίευμα ανέφερε ότι "η συμφωνία στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας προς το συμφέρον των δύο αδελφικών χωρών» 

Η συμφωνία Κατάρ και Μπασάγκα προβλέπει «την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τρομοκρατικές οργανώσεις, τον τρόπο λειτουργίας τους και τα τρομοκρατικά δίκτυα όσον αφορά την προετοιμασία και τη χρηματοδότηση (...)».

 Και υπάρχει ένα άρθρο στη συμφωνία που λέει ότι τα δύο μέρη ανταλλάσσουν πληροφορίες και εμπειρίες σχετικά με τεχνικά μέσα που συμβάλλουν στην πρόληψη και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Σε ένα άλλο σημείο, το Κατάρ συμφώνησε να συγκροτήσει μια επιτροπή παρακολούθησης της ασφάλειας που θα περιλαμβάνει εκπροσώπους των σχετικών υπηρεσιών και από τις δύο πλευρές, η οποία θέτει τη μεταβατική φάση στη γραμμή, καθώς η Ντόχα θα γνωρίζει πολλά ζητήματα βάσει αυτού του βήματος.

Το πρόβλημα με τη συμφωνία είναι ότι συνάπτεται με το Κατάρ, μια από τις χώρες που εμπλέκονται στη σύγκρουση για την υποστήριξη της τρομοκρατίας στη Λιβύη, και επίσης παίρνει εχθρική θέση στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης.

Η συμφωνία δείχνει την πρόθεση του Μπασάγκα και εκείνων που είναι μαζί του να αμφισβητήσουν τις διεθνείς προσπάθειες εδραίωσης της ενότητας στη Λιβύη, η οποία  έχει διαλυθεί από το 2011.

Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Στρατού της Λιβύης , Αχμέτ αλ Μισμάρι , εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Το κράτος του Κατάρ, που θεωρείται ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της ισλαμικής τρομοκρατίας, χρησιμοποιώντας τους πράκτορές του στη Λιβύη σήμερα, από την υπογραφή αυτού που ονόμασε Συμφωνία Ασφαλείας, είναι παραβίαση των αποτελεσμάτων του διαλόγου της Γενεύης 5 + 5.»

 


«Επείγον. Ο υπουργός Εσωτερικών Φαθί Μπασάγκα υπογράφει μνημόνιο συμφωνίας με τον ομόλογό του από το Κατάρ, Χαλίντ Μπιν Χαλίφα για συνεργασία στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος», γράφει το Πανόραμα της Λιβύης- ليبيا بانوراما

 

Η συμφωνία θεωρήθηκε «μια κακόβουλη προσπάθεια υπονόμευσης της κατάπαυσης του πυρός που συμφωνήθηκε από τους αξιωματικούς του στρατού της Λιβύης στη Γενεύη, σταματώντας την κλιμάκωση και τερματίζοντας την καταστροφική εξωτερική παρέμβαση στις λιβυκές υποθέσεις».

Τα δύο μέρη της σύγκρουσης συμφώνησαν, την περασμένη Παρασκευή, στη Γενεύη, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για μόνιμη εκεχειρία.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο μερών περιλαμβάνει και άλλα ζητήματα, όπως: «απόσυρση των στρατιωτικών μονάδων και ένοπλων ομάδων από τη «γραμμή επαφής», την απομάκρυνση από τη χώρα όλων των μισθοφόρων και των ξένων μαχητών τόσο στην ξηρά όσο στη θάλασσα και τον εναέριο χώρο της Λιβύης, εντός 3 μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της κατάπαυσης του πυρός».

Και μέσα σε λιγότερο από μία ώρα από αυτήν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέδωσε δήλωση στην οποία αναφέρει ότι η συμφωνία δεν θα ισχύσει, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να εργαστεί για να ανατρέψει τη συμφωνία, η οποία μειώνει την επιρροή της Άγκυρας στη δυτική Λιβύη, σημειώνει το αραβικό δημοσίευμα.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr