Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020

Η απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ στην ελληνική αντίδραση για το NAVTEX


Νοέμβριος 1, 2020. 22:25

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών,Χαμί Ακσόι, απάντησε στην αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τη σεισμική εξερεύνηση από την Τουρκία στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

 «Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έκανε άλλη μία δήλωση σήμερα (1 Νοεμβρίου) στην οποία επανέλαβε τους αβάσιμους ισχυρισμούς του σχετικά με τη σεισμική ερευνητική δραστηριότητα που συνεχίζει να πραγματοποιεί η Τουρκία στην υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο.

 Είναι μια μάταιη προσπάθεια της Ελλάδας να αντιταχθεί στις δραστηριότητές μας μετά από κάθε ανακοίνωση NAVTEX που βασίζεται σε μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς. Η χώρα μας θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην περιοχή στο πλαίσιο των δικαιωμάτων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

Η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα και να λύσει τα προβλήματά μας μέσω διαλόγου. Φυσικά, η προστασία των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας μας και της ΤΔΒΚ θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα.

Η προσδοκία μας από την Ελλάδα, αντί να κατηγορεί με αβάσιμους ισχυρισμούς την Τουρκία και να παραπονιέται σε τρίτο μέρος όπως πάντα,

Να αποφεύγει τα βήματα που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή, συμβάλλοντας στη δημιουργία κατάλληλου περιβάλλοντος για διαπραγματεύσεις και δηλώνοντας ότι είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις».

 

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ:

 

«Κυριακή, 01 Νοεμβρίου 2020

Δυστυχώς η Τουρκία με την έκδοση νέας παράνομης Navtex για την περίοδο 1-14 Νοεμβρίου, με την οποία δεσμεύει περιοχή εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας προκειμένου να διεξάγει παράνομες σεισμικές έρευνες, επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι συνεχίζει να αγνοεί τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Παράλληλα, η ενέργεια αυτή δημιουργεί περαιτέρω ένταση σε μια ευάλωτη περιοχή στην οποία η προσοχή είναι αυτή τη στιγμή στραμμένη στην παροχή βοήθειας και στην έκφραση μηνυμάτων στήριξης και αλληλεγγύης.

Οι ενέργειες αυτές δείχνουν εκ νέου ότι η Τουρκία συνεχίζει να δρα σε αντίθεση με τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου, το οποίο καλούσε την Τουρκία να τερματίσει τις ενέργειες αυτές.

Η Ελλάδα καταδικάζει εκ νέου την παραβατική αυτή συμπεριφορά, η οποία απομακρύνει την προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex που εξέδωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση Συμμάχων και Εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά».

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr