Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

Γερμανός πολιτικός: «Αυτό που κάνει η Βουλγαρία είναι εξαιρετικά επικίνδυνο»


«Αυτό που κάνει η Βουλγαρία είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, αλλά η Βόρεια Μακεδονία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τα παρατήσει, αλλά αντίθετα δείχνει με τις θαρραλέες μεταρρυθμίσεις ότι θέλει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Δεκέμβριος 19, 2020. 18:17

Σκόπια.

Αυτό που κάνει η Βουλγαρία είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, αλλά η Βόρεια Μακεδονία δεν πρέπει να σταματήσει, αλλά αντίθετα δείχνει με θαρραλέες μεταρρυθμίσεις ότι θέλει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Γκούντερ Κρίτσμπαουμ, πρόεδρος της επιτροπής, για την ΕΕ, στο γερμανικό Bundestag από τις τάξεις του κυβερνώντος CDU της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ σύμφωνα με την Telma TV.

«Δυστυχώς έχει γίνει κακή συνήθεια να μετατρέπονται οι διακρατικές διαφορές σε ευρωπαϊκά προβλήματα κατά της διεύρυνσης της ΕΕ. Το είδαμε αυτό στην είσοδο της Κροατίας με τη διαμάχη για τον κόλπο Πιράν ή στη διαδικασία προσχώρησης της Σερβίας, όπου η  Κροατία αντιτάχθηκε. Πρόκειται μια εξέλιξη που είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και το είπα πολύ ξεκάθαρα στους Βούλγαρους φίλους μας», είπε ο Κριτσμπάουμ  στην Deutsche Welle, αναφερόμενος στο βουλγαρικό βέτο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Του ζητήθηκε να σχολιάσει τη σιωπή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), μέλος του οποίου είναι το CDU, όπως και το κυβερνόν βουλγαρικό GERB, είπε ότι στη διπλωματία δεν είναι πάντα σκόπιμο να δημοσιοποιούνται όλες οι συνομιλίες, αλλά τόνισε ότι στο ΕΛΚ ασχολούνται με την αναζήτηση μιας γρήγορης λύσης.

Όσον αφορά τον ρόλο της Γερμανίας, επισημαίνει ότι το Βερολίνο εργάζεται εντατικά εδώ και πολλά χρόνια για να φέρει τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πιο κοντά στην ΕΕ και ξεκίνησε τη λεγόμενη «Διαδικασία του Βερολίνου».

Εάν η Βουλγαρία συνεχίσει να αποκλείει τη Βόρεια Μακεδονία, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εγκαταλείψει ή να σταματήσει τις επείγουσες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

«Ακριβώς το αντίθετο. Η χώρα πρέπει να δείξει με τολμηρές μεταρρυθμίσεις ότι θέλει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρεμπιπτόντως, αυτές οι μεταρρυθμίσεις και η καταπολέμηση της διαφθοράς δεν έχουν σκοπό να ικανοποιήσουν κανέναν στις Βρυξέλλες ή στο Βερολίνο. Εξυπηρετούν τους λαούς της Βόρειας Μακεδονίας που θέλουν να γίνουν μέρος της Ευρώπης», δήλωσε ο Γκούντερ Κρίτσμπαουμ.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr