«Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, μυστικές υπηρεσίες και θεωρητικοί, θέτουν στο μικροσκόπιο τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ»


Ιανουάριος 11, 2021. 17:38. Ελλάδα.


Η τελευταία στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για τον έλεγχο της περιοχής Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η οποία ξεκίνησε, ουσιαστικά, τον Ιούλιο του 2020, τελείωσε με τη δήλωση κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των μερών με τη ρωσική μεσολάβηση στις αρχές Νοεμβρίου 2020 (αυτή η σύγκρουση διεξάγεται σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο για σχεδόν τρεις δεκαετίες), γράφει ο Εγιάλ Πίνκο στην “Ισραηλινή Άμυνα”.

Οι τελευταίες εχθροπραξίες, που κατέληξε σε μια σαφή νίκη για το Αζερμπαϊτζάν, μελετήθηκε και εξετάστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια μέχρι το τέλος από στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, μυστικές υπηρεσίες και στοχαστές- αναλυτές εχθροπραξιών. 

 

Η υποστήριξη του Αζερμπαϊτζάν από την Τουρκία και το Ισραήλ

 

Η πρόσφατη στρατιωτική εκστρατεία μεταξύ των μερών μπορεί να αντιπροσωπεύει νέες και εξελισσόμενες κατευθύνσεις σε μια μελλοντική σύρραξη και χρήση μελλοντικών τεχνολογιών, και μπορεί ακόμη και να χρησιμοποιηθεί για άντληση μαθημάτων και μελετών, οι οποίες θα εφαρμοστούν σε σύγχρονες έννοιες μαχών, διαδικασίες δημιουργίας ισχυρών δυνάμεων και ανάπτηξης νέων συστημάτων μάχης. 

Ο Στρατός του Αζερμπαίτζάν, υποστηριζόμενος τόσο από το Ισραήλ όσο και από την Τουρκία, έκανε χρήση των καλύτερων ισραηλινών και τουρκικών οπλικών συστημάτων και πλατφορμών, ενώ εφαρμόζει και χρησιμοποιεί προηγμένες πολεμικές ιδέες.

Το Ισραήλ και η Τουρκία έχουν πουλήσει στον στρατό του Αζερμπαϊτζάν διάφορα οπλικά συστήματα, πυραύλους, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, συστήματα αεροπορικής άμυνας, συστήματα συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών, συστήματα παρατήρησης, συστήματα διοίκησης και ελέγχου και άλλα. 

Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν επιτέθηκε σε ρωσικά άρματα μάχης που χρησιμοποιούνταν από τον Αρμενικό στρατό, χρησιμοποιώντας αντιαρματικούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, αδέσποτους εξοπλισμούς και πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από επίγεια θέση χρησιμοποιώντας τα μέσα παρατήρησης μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων.

Τα προηγμένα συστήματα αεροπορικής άμυνας του Αρμενικού στρατού (συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών συστημάτων S-300) καταστράφηκαν, τα περισσότερα από αυτά, από Ισραηλινούς βομβιστές αυτοκτονίας που κατασκευάστηκαν στο Ισραήλ. 

Τα κέντρα μη στρατιωτικού πληθυσμού των Αρμενίων δέχθηκαν επίθεση από τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν, στον οποίο δόθηκε το ελεύθερο από την πολιτική ηγεσία και ενήργησε εναντίον του αρμενικού πληθυσμού σχεδόν χωρίς περιορισμό.

Αυτές οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν κυρίως μέσω της εκτόξευσης πυραύλων ακριβείας και μεγάλης εμβέλειας, με υψηλή ικανότητα θανάτωσης, που κατασκευάστηκαν στο Ισραήλ και την Τουρκία. 

Οι βαριές απώλειες στον άμαχο πληθυσμό δημιούργησαν έναν μοχλό μεγάλης επιρροής στην αρμενική κυβέρνηση, η οποία απέτυχε να συγκρατήσει τις διαστάσεις του πόνου, της καταστροφής και της δολοφονίας που την ανάγκασαν να συμφωνήσει με τους όρους παράδοσης. 

 

Πειραματισμός νέων συστημάτων πολέμου

 

Ήταν το καλύτερο πεδίο πειραματισμού για τα νέα συστήματα μάχης που θα μπορούσαν να επιθυμούν το Ισραήλ, η Τουρκία, η Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν τα τελευταία χρόνια. 

Ένα άλλο στοιχείο της μάχης μεταξύ των χωρών ήταν η διάσταση του κυβερνοχώρου, η οποία χρησιμοποιήθηκε κυρίως για μη εξελιγμένες επιθέσεις σε κυβερνητικούς ιστότοπους και για τη δημιουργία ψυχολογικών επιπτώσεων, τη σπορά του φόβου και της αποτροπής μεταξύ των πολιτών και των δύο αντιμαχόμενων μερών. 

Σε αυτήν την εκστρατεία η χρήση της διάστασης στον κυβερνοχώρο ήταν σχετικά μικρή, και καμία κρατική υποδομή δεν υπέστη ζημιά και καμία άλλη ζημιά δεν προκλήθηκε ως αποτέλεσμα των κυβερνοεπιθέσεων.

 

Τι θα μπορούσαμε να μάθουμε από τον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ;

 

Οι στρατιωτικές και πολιτικές συνθήκες που στην πραγματικότητα δεν υπήρξε σχεδόν κανένας περιορισμός στην επίθεση στο εσωτερικό της χώρας, αυτοί χρησιμοποιήθηκαν όπως δήλωσε το Αζερμπαϊτζάν, για να επιτεθούν σε οικισμούς αμάχων και για να προκαλέσουν βαριές δολοφονίες και καταστροφές με πυραύλους ακριβείας. Οι  δολοφονίες αμάχων δημιούργησε πολιτική πίεση στην Αρμενία, και ήταν αυτό που έφερε τα μέρη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 

Η επίθεση στην αρμενική ενδοχώρα πραγματοποιήθηκε μετά την ουσιαστική εξάλειψη των συστημάτων αεροπορικής άμυνας και παρακολούθησης πυραύλων της Αρμενίας, καθώς αδυνατούσε πλέον στο εσωτερικό, τόσο σε οικισμούς όσο και κρατικές υποδομές.

Ο καθαρισμός του εναέριου και χερσαίου χώρου της Αρμενίας επέτρεψε σε επιθέσεις των Αζέρων σε αρμενικούς οικισμούς από μεγάλες αποστάσεις σχεδόν ανεμπόδιστες. 

Οι περισσότερες συγκρούσεις διεξήχθησαν από μεγάλη απόσταση μέσω ακριβών εξοπλισμών, βασιζόμενοι στην ακριβή πληροφόρηση και την κρίσιμη χρήση μη επανδρωμένων εργαλείων.

 

Πολύ διαφορετικά από τον πόλεμο του Λιβάνου

 

 Παρεμπιπτόντως, αυτά τα μαθήματα είναι εντελώς διαφορετικά από τα διδάγματα που έλαβε το Ισραήλ μετά τον Δεύτερο Πόλεμο του Λιβάνου, στο οποίο η αποτελεσματικότητα της αεροπορικής μάχης δεν ήταν ικανή εναντίον των δυνάμεων της Χεζμπολάχ, οι οποίες λειτουργούσαν από πληθυσμιακές βάσεις, με τα περισσότερα όπλα να είναι καμουφλαρισμένα και κρυμμένα σε πτυχές, σήραγγες και κάτω από σπίτια και σχολεία. 

 

Διδάγματα με πολλούς αποδέκτες

 

Τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τις μάχες στην περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αντλήθηκαν όχι μόνο από την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, το Ισραήλ, την Τουρκία και τη Ρωσία, αλλά και από τις χώρες της περιοχής συνολικά, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν. 

Το Ιράν βρίσκεται σε κατάσταση αυξανόμενης στρατιωτικής έντασης στον Περσικό Κόλπο τους τελευταίους μήνες, υπό το φως των στρατιωτικών κινήσεων των ΗΠΑ και των απειλών του Τραμπ να ξεκινήσει στρατιωτική εκστρατεία εναντίον του, τις τελευταίες εβδομάδες που έμειναν μέχρι το τέλος της κυριαρχίας του. 

 

Το Ιράν συνάγει συμπεράσματα

 

Στις αρχές Ιανουαρίου 2021, το Ιράν πραγματοποίησε μια στρατιωτική άσκηση μεγάλης κλίμακας, η οποία περιλάμβανε τα διάφορα στρατιωτικά όπλα, αλλά στην πράξη  πραγματοποιήθηκε ως άσκηση βασισμένη εξ ολοκλήρου σε μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα. 

Ήταν η πρώτη άσκηση του είδους που διεξήγαγε το Ιράν. Η άσκηση διήρκεσε περίπου δύο ημέρες και συμμετείχαν σε αυτήν εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη διαφόρων μοντέλων. 

Τα διάφορα όπλα των στρατιωτικών και  των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν λειτουργούν σε ένα ευρύ φάσμα μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, όπως αεροσκάφη αναγνώρισης και συλλογής πληροφοριών, αεροσκάφη «αυτοκτονίας» και άλλα αεροσκάφη που μεταφέρουν βόμβες και πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων αντιαρματικών και εναντίον πλοίων. 

Οι Ιρανοί, που έχουν μια καλά ανεπτυγμένη και προηγμένη βιομηχανία μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, εργάζονται ακόμη και για την ανάπτυξη μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, που μεταφέρουν αντιαεροπορικούς πυραύλους κάτω από τα φτερά τους.

 Η αποστολή αυτών των αεροσκαφών είναι να παρακολουθούν μαχητικά αεροσκάφη, αεροσκάφη αναγνώρισης και ελικόπτερα. 

Ορισμένα μοντέλα ιρανικών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων βασίζονται σε μηχανική αποκατάσταση και αναβάθμιση ισραηλινών και αμερικανικών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, τα οποία λεηλατήθηκαν από τους Ιρανούς και τη Χεζμπολάχ. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι η σειρά μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων στο Ιράν έχει μακρά ιστορία. 

Η ιρανική άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πνεύμα των διδαγμάτων που αντλήθηκαν από τη σύγκρουση στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και τα στρατιωτικά επιτεύγματα που επιτεύχθηκαν μέσω των μη επανδρωμένων εργαλείων. 

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, τα ιρανικά drone πραγματοποίησαν αποστολές αναγνώρισης μεγάλης εμβέλειας, με στόχο την οικοδόμηση μιας εικόνας των στόχων και τη συγκέντρωση στόχων για άλλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία εκτόξευαν πυραύλους σε αυτούς.

 Το ιρανικό σύστημα μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων εξασκούσε ακόμη και την καταστροφή στόχων ραντάρ και τεθωρακισμένων οχημάτων χρησιμοποιώντας τα drone αυτοκτονίας. 

Οι Ιρανοί άρχισαν την επίθεση χρησιμοποιώντας πληθώρα μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, επιθέσεις γνωστές ως «επιθέσεις σμήνους». 

Αυτές οι επιθέσεις χαρακτηρίζονται από τη συμμετοχή πολλών drone σε έναν ή περισσότερους στόχους. Αυτή η μέθοδος επίθεσης επιτρέπει στον εισβολέα να φέρει κορεσμό στα αμυντικά συστήματα του στόχου και να διαταράξει την ικανότητά υποστήριξης.

Η ιρανική άσκηση, που πραγματοποιήθηκε με φόντο την υψηλή στρατιωτική ένταση στον Περσικό Κόλπο, έναντι του αμερικανικού ναυτικού, δείχνει την υψηλή ετοιμότητα του μη επανδρωμένου συστήματος εναέριων οχημάτων του Ιράν και το μεγάλο βάρος που αποδίδεται στην ιρανική, ασύμμετρη έννοια του πολέμου. 

Η ιρανική ασύμμετρη ιδέα διατυπώθηκε ως μέρος μιας συνολικής στρατηγικής ακόμη και στις ημέρες του πολέμου Ιράν-Ιράκ, σκοπός της οποίας ήταν να αντιμετωπίσει τον αμερικανικό αντίπαλο, ο οποίος έχει σημαντικά υψηλότερη στρατιωτική δύναμη από τον ιρανικό στρατό.

Η ασύμμετρη ιδέα βασίζεται στη χρήση "επιθέσεων σμήνους", πυραύλων (συμπεριλαμβανομένης της μικτής χρήσης εξελιγμένων όπλων και "απλών" όπλων), της εξαπάτησης και της παραπλάνησης του αντιπάλου.

 Φαίνεται ότι οι Ιρανοί παρακολούθησαν πολύ στενά αυτό που συνέβη στη μάχη μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, τονίζοντας τις έννοιες του πολέμου και της χρήσης μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, και εφαρμόζοντας πρακτικά, όπως εκφράζεται στην τελευταία άσκηση, τα μαθήματά τους.

Βασιζόμενοι στα διδάγματα που αντλήθηκαν από το Καραμπάχ, οι αντιλήψεις για τη χρήση μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων έχουν μπει σε πρώτο πλάνο από τους Ιρανούς, τη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς σε έναν μελλοντικό χώρο μάχης στη Μέση Ανατολή. 

Israel Defense

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr