Εμπειρογνώμονες ΟΗΕ: Με εξαγορά έως 500.000 $ εκλέχθηκαν πρόεδρος και πρωθυπουργός της Λιβύης


«Έκθεση του ΟΗΕ επιβεβαιώνει την ύπαρξη ‘εξαγοράς ψήφου’ για τον Νταμπάιμπα», έχει τίτλο το δημοσίευμα.

 Φεβρουάριος 28, 2021. 20:58. Ελλάδα.

 Έκθεση εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαίωσε ότι οι ψήφοι τουλάχιστον τριών συμμετεχόντων αγοράστηκαν στο Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης.

Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για την Τύνιδα, δύο από τους συμμετέχοντες προσέφεραν «δωροδοκίες από 150.000 έως 200.000 $ έως τουλάχιστον τρία μέλη του φόρουμ πολιτικού διαλόγου της Λιβύης, εάν δεσμευτούν να ψηφίσουν τον Νταμπάιμπα ως πρωθυπουργό», σύμφωνα με έκθεση που θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας τον Μάρτιο.

Η έκθεση, η οποία δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί, εκπονήθηκε από εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ που είναι επιφορτισμένοι με την εξέταση παραβιάσεων του διεθνούς εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε στη Λιβύη.

Οι ειδικοί ανέφεραν στην έκθεσή τους ότι ένας από τους αντιπροσώπους «εξερράγη θυμωμένος στο λόμπι του «Four Seasons Hotel» στην Τύνιδα όταν άκουσε ότι ορισμένοι από τους συμμετέχοντες μπορεί να έχουν λάβει έως και 500 χιλιάδες δολάρια ως αντάλλαγμα για την ψήφο τους που δόθηκε στην Νταμπάιμπα, ενώ αυτός πήρε μόνο 200 χιλιάδες δολάρια».

Οι ειδικοί ανέφεραν στην έκθεσή τους ότι ένας από τους εκπροσώπους «εξερράγη θυμωμένος στο λόμπι του Four Seasons Hotel στην Τύνιδα όταν άκουσε ότι ορισμένοι από τους συμμετέχοντες μπορεί να έχουν λάβει έως και 500 χιλιάδες δολάρια ως αντάλλαγμα για την ψήφο τους προς την Νταμπάιμπα, ενώ πήρε μόνο 200 χιλιάδες δολάρια».

Ένας από τους συμμετέχοντες στις συνομιλίες, ο οποίος ζήτησε να μην παραμείνει στην ανωνυμία, επιβεβαίωσε στο «France Press» ότι ήταν μάρτυρας του τι συνέβη, εκφράζοντας τον θυμό του για «απαράδεκτη διαφθορά σε μια εποχή που η Λιβύη διέρχεται μια μεγάλη κρίση».

Το Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο επέλεξε μια προσωρινή εκτελεστική αρχή, μια κυβέρνηση με επικεφαλής τον Αμπντούλ Χαμίντ Νταμπάιμπα , η οποία δεν έχει ακόμη αποκτήσει την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου, και ένα τριμελές προεδρικό συμβούλιο με επικεφαλής τον Μοχάμεντ αλ-Μάνφι.

Αφού αρκετές οργανώσεις της Λιβύης ζήτησαν τον Νοέμβριο να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με κατηγορίες διαφθοράς στο Φόρουμ Διαλόγου, η ενεργή απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη εκείνη τη στιγμή, η Στέφανι Ουίλιαμς, δήλωσε ότι είχε ξεκινήσει έρευνα για τους ισχυρισμούς για δωροδοκία.

Το Σάββατο, 5 γυναίκες από την Επιτροπή Πολιτικού Διαλόγου κάλεσαν την αποστολή του ΟΗΕ να δημοσιεύσει την έκθεση των εμπειρογνωμόνων που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, για  την κοινή γνώμη, «να θέσει τέρμα σε φήμες που επηρεάζουν ολόκληρη την πολιτική διαδικασία», γράφει το λιβυκό δημοσίευμα.

Σχετικό δημοσίευμα στην αγγλική: εδώ

 

218TV

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr