Υπεγράφη μνημόνιο αμυντικής συνεργασίας Βόρειας Μακεδονίας- ΗΠΑ


Φεβρουάριος 27, 2021. 19:22. Ελλάδα.

Σκόπια.

Η υπουργός Άμυνας Ραντμίλα Σεκερίνσκα και η Βοηθός Γραμματέας Άμυνας των Διεθνών Υποθέσεων Ασφαλείας των ΗΠΑ, Μάρα Κάρλιν, υπέγραψαν νέο μνημόνιο αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και των Ηνωμένων Πολιτειών στα Σκόπια και την Ουάσινγκτον. Στην υπογραφή του Μνημονίου στο Υπουργείο Άμυνας παρευρέθηκε η Πρέσβειρα των ΗΠΑ, Κέιτ Μπερνς.

Το νέο μνημόνιο αντικατοπτρίζει την εξαιρετικά στενή αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, η οποία έγινε όλο και πιο έντονη τα τελευταία χρόνια και αντικαθιστά το υφιστάμενο μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο υπεγράφη το 1994. 

Το μνημόνιο αναφέρεται στην προώθηση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μέσω κοινών εκπαιδεύσεων και ασκήσεων, την προώθηση ευκαιριών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την εντατικότερη ανταλλαγή στην επαγγελματική στρατιωτική εκπαίδευση, καθώς και τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας. 

Μετά την υπογραφή του Μνημονίου, οι Σεκερίνσκα και Κάρλιν συμφώνησαν σε τηλεφωνική συνομιλία ότι το Μνημόνιο αποτελεί απόδειξη της αμοιβαίας δέσμευσης για ανάπτυξη αμυντικής συνεργασίας σε διμερές επίπεδο, αλλά και ως χώρες - σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. 

Στη συνομιλία εξέφρασε την ικανοποίησή της για την αυξημένη συνεργασία μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και των Ηνωμένων Πολιτειών όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό και τον εξοπλισμό του Στρατού, την κοινή εκπαίδευση και ασκήσεις, την από κοινού συμμετοχή σε αποστολές του ΝΑΤΟ και τη συνεργασία για την ανάπτυξη εκπαιδευτικού κέντρου Κρίβολακ υπό την ικανότητα του ΝΑΤΟ. 

Εν αναμονή της 27ης Μαρτίου, ο υπουργός Σεκερίνσκα έλαβε συγχαρητήρια από την Ύπατο Εκπρόσωπο του Πενταγώνου, Κάρλιν, για την επερχόμενη επέτειο της ένταξης στη Βόρεια Μακεδονία στο ΝΑΤΟ.

Κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου του τρέχοντος έτους, θα διεξαχθούν διμερείς αμυντικές διαβουλεύσεις μεταξύ εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Άμυνας και του Πενταγώνου, οι οποίες θα είναι μια άλλη ευκαιρία ανταλλαγής νέων πρωτοβουλιών.

Η Κυβέρνηση

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr