Τα Σκόπια έστειλαν νότα διαμαρτυρίας στη Βουλγαρία να σταματήσει τις εδαφικές αξιώσεις


«Τα Σκόπια έστειλαν νότα διαμαρτυρίας στη Βουλγαρία, απαιτώντας να σταματήσουμε να προκαλούμε», έχει τίτλο το δημοσίευμα


Μάρτιος 30, 2021. 08:29. Ελλάδα.

 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας απέστειλε σημείωμα διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας σχετικά με βίντεο  του ευρωβουλευτή και αναπληρωτή προέδρου του VMRO Ανγκέλ Τζαμπάζκι, ανέφερε η NovaTV των Σκοπίων.

«Θα ενημερώσουμε τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα αντιδράσουμε αναλόγως. Εν προκειμένω, σημειώνουμε ότι τέτοιες δηλώσεις δεν συμβάλλουν στην εμβάθυνση της φιλίας, της καλής γειτονίας και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. 

Η ρητορική που εκφράζει εδαφικές αξιώσεις στους γείτονες δεν είναι κατάλληλη για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία είναι άμεσα αντίθετη με τα ιδανικά και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις οποίες και οι δύο χώρες δεσμεύονται», αναφέρει η αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.


Τα όνειρα της Βουλγαρίας του Αγίου Στεφάνου


Όπως διευκρινίζουν τα μέσα ενημέρωσης, σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Facebook, ο Τζαμπάζκι προωθεί τα όνειρα της Μεγάλης Βουλγαρίας βάσει της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου. Σύμφωνα με αυτόν, δεν μπορεί κανείς να ζήσει τον 21ο αιώνα χωρίς να αναγνωρίσει τον 20ο αιώνα.

«Όσο περισσότερο λες ψέματα, τόσο περισσότερο θα λάμπει η αλήθεια. Όσο πιο υστερικά μισείς τη Σόφια, τόσο περισσότερο γίνεται  Βουλγαρική η Οχρίδα. Όσο πιο δυνατά φωνάζετε τα ψέματά σας, τόσο πιο γρήγορα και πιο φρικτά θα είναι το τέλος σας», είπε ο Τζαμπάζκι απευθυνόμενος στα Σκόπια, σύμφωνα με τη βουλγαρική Novini.

Μάλιστα, ισχυρίζεται- απευθυνόμενος στον ίδιο τον Ζόραν Ζάεφ,  ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι βουλγαρική. Σύμφωνα με τον ίδιο, όσο περισσότερο κρατά η διαμάχη με τα Σκόπια στις διαμάχες, τόσο περισσότερη βγαίνει η αλήθεια. Αφού επανέλαβε αρκετές φορές ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι βουλγαρική,  δήλωσε χαρακτηριστικά  «ότι όσο και να στρέφεστε αλλού, η Αλβανία θα εξακολουθεί να είναι στα δυτικά».

Επιπλέον, η NovaTV υπενθυμίζει: «Αν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε πρόσφατα αντιδράσει στις προκλήσεις της Βουλγαρίας έναντι της Βόρειας Μακεδονίας, αυτό το βίντεο είναι απόδειξη ότι οι προκλήσεις από τη Σόφια δεν σταματούν».

Novini

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr