Η αλήθεια για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα- αιγυπτιακό δημοσίευμα


«Η Αλήθεια των Διαπραγματεύσεων Μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας Σχετικά με τα Θαλάσσια Σύνορα»- τίτλος του αιγυπτιακού δημοσιεύματος

Μάρτιος 8, 2021, 18:13. Ελλάδα.


Κάιρο.


Ενημερωμένες πηγές στο Κάιρο δήλωσαν ότι η Αίγυπτος δεν θα συμφωνήσει σε μονομερείς διαπραγματεύσεις με την Τουρκία σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα και ότι απαιτεί τη συμμετοχή της Κύπρου και της Ελλάδας σε αυτές τις συζητήσεις.

Αιγυπτιακές εφημερίδες ανέφεραν διπλωματικές πηγές ότι «η αιγυπτιακή πλευρά διατηρεί τη θέση της απορρίπτοντας τη θαλάσσια συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης και της Άγκυρας».

Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν ότι «ο σεβασμός της Αιγύπτου για τα θαλάσσια σύνορα των μεσογειακών χωρών δεν είναι νέος και οι προσπάθειες της Τουρκίας να ισχυριστεί ότι οι δύο χώρες διαπραγματεύονται δεν είναι σωστή».


Τις τελευταίες ημέρες, Τούρκοι αξιωματούχοι δημοσίευσαν δηλώσεις σχετικά με την πρόθεση της Άγκυρας και του Καΐρου να διαπραγματευτούν την οριοθέτηση των συνόρων στην ανατολική Μεσόγειο.

Την περασμένη Τετάρτη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η χώρα του έλαβε ως «θετική τη δραστηριότητα στην Αίγυπτο στην εξερεύνηση εντός των θαλάσσιων συνόρων της στη Μεσόγειο σύμφωνα με τα σεβασμό των συνόρων μας», όπως είπε.

 Το Σάββατο, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επιβεβαίωσε ότι σημαντικές εξελίξεις θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.

Τέλος, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε σήμερα, τη Δευτέρα, ότι «μπορεί να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στη σχέση μας με την Αίγυπτο», τονίζοντας το ενδιαφέρον της χώρας του να συζητήσει με το Κάιρο το θέμα των θαλάσσιων θεμάτων στην ανατολική Μεσόγειο.

Από την άλλη πλευρά, δεν υπήρχαν ενδείξεις για μια νέα θέση εκ μέρους του Καΐρου, και μια έκθεση της αγγλικής εφημερίδας Arab News, αναφέροντας πηγές, ανέφερε ότι όλες οι τουρκικές δηλώσεις σχετικά με μια κοντινή λύση μεταξύ των δύο χωρών δεν είναι πραγματικές.
Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Sameh Shoukry, συναντήθηκε στο Κάιρο με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, όπου οι δύο πλευρές συζήτησαν διάφορα ζητήματα, κυριάρχησαν μεταξύ αυτών οι τουρκικές κινήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.


At the Ministry of Foreign Affairs HQ in Cairo.. #Sameh_Shoukry receives his Greek counterpart #Nikos_Dendias to discuss ways to advance areas of cooperation between the two countries, in addition to a number of regional issues of mutual interest
Σημαία της Αιγύπτου
Χειραψία
Σημαία της Ελλάδας
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα

Al Ghad

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr