Ερντογάν: Η Τουρκία δεν σχεδιάζει να αποσυρθεί από τη σύμβαση του Μοντρέ


Απρίλιος 5, 2021. 20:05. Ελλάδα.

 

Η Άγκυρα έχει δεσμευτεί για τη Σύμβαση του Μοντρέ, δήλωσε ο Τούρκος ηγέτης Ταγίπ Ερντογάν μετά από το υπόμνημα των απόστρατων ναυάρχων που προκάλεσε μεγάλο αντίκτυπο στη χώρα, γράφει ρωσικό δημοσίευμα.

«Το κείμενο [των συνταξιούχων Τούρκων ναυάρχων] αγγίζει το θέμα της σύμβασης του Μοντρέ. Γνωρίζουμε από την ιστορία ότι αυτή είναι μια σημαντική νίκη για την εποχή της. Συνεχίζουμε τη δέσμευσή μας για τη Σύμβαση του Μοντρέ. Όμως η έκκληση ξεπέρασε εντελώς το πεδίο αυτού του θέματος. Η σύνδεση του καναλιού της Κωνσταντινούπολης με τη σύμβαση του Μοντρέ είναι εντελώς λάθος. Αυτό είναι ένα έργο που θα ενισχύσει την ανεξαρτησία μας. Δεν έχουμε την παραμικρή πρόθεση και δεν σκοπεύουμε να αποσυρθούμε από το Μοντρέ», αναφέρει ο Ερντογάν.

Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε την ίδια την επιστολή των ναυάρχων απαράδεκτη. «Αυτή η δράση στη μέση της νύχτας είναι απαράδεκτη σε μια χώρα όπου υπήρξαν στρατιωτικά πραξικοπήματα. Κανένας συνταξιούχος στρατιωτικός δεν μπορεί να παρεμβαίνει σε πολιτικά θέματα. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την ελευθερία του λόγου. Ακόμα κι αν ήταν ναύαρχοι, δεν έχουν κανένα δικαίωμα να συκοφαντούν το γενναίο στρατό μας», πρόσθεσε.

 Υπενθυμίζεται ότι, την Κυριακή, μια επιστολή που υπογράφηκε από 103 συνταξιούχους Τούρκους ναυάρχους, οι οποίοι χαρακτήρισαν τη σύμβαση του Μοντρέ διπλωματική νίκη για την Τουρκία, η οποία αποκατέστησε τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Βόσπορο και τα Δαρδανέλια, και κήρυξαν το απαράδεκτο της συζήτησης για την αναθεώρηση αυτής της συνθήκης σε συνδυασμό με το έργο του Καναλιού της Κωνσταντινούπολης, το οποίο θα λειτουργεί παράλληλα με το Βόσπορο και θα συνδέει τη Θάλασσα του Μαρμαρά με τη Μαύρη Θάλασσα. 

Στην επιστολή εκφράστηκε επίσης η γνώμη σχετικά με την ανάγκη διατήρησης του ισχύοντος συντάγματος της Τουρκίας στο πλαίσιο των εκκλήσεων του Τούρκου ηγέτη Ταγίπ Ερντογάν να αναπτύξει ένα νέο βασικό νόμο της χώρας και καταδίκασαν «τις απόπειρες που δείξουν ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις απομακρύνονται από  τις εντολές του ιδρυτή της δημοκρατίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ».

Τη Δευτέρα, η αστυνομία συνέλαβε 10 απόστρατους ναυάρχους.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Δικαιοσύνης του τουρκικού κοινοβουλίου, Γιλμάζ Τουντς, δήλωσε ότι οι απόστρατοι ναύαρχοι που υπέγραψαν την επιστολή ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης έως και 12 ετών.

Ο αναλυτής Γκεβγκένι Σατανόφσκι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα VZGLYAD, σημείωσε ότι το κανάλι της Κωνσταντινούπολης είναι το στρατηγικό έργο του Ερντογάν, το οποίο «θάβει τη σύμβαση του Μοντρέ». 

«Η υλοποίηση αυτού του έργου θα χαλάσει σε μεγάλο βαθμό τις σχέσεις των Τούρκων με τους συμμάχους και τους αντιπάλους του. Εξαιτίας αυτού, οι ναύαρχοι ενεργοποιήθηκαν», επεσήμανε.

Взгляд  (vzglyad)

-

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr