Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

Συμφωνία ΗΠΑ- Ιράκ για απόσυρση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων


Απρίλιος 7, 2021. 21:36. Ελλάδα.

 

Οι αντιπροσωπείες των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράκ συμφώνησαν κατά τη διάρκεια ενός γύρου στρατηγικού διαλόγου ότι οι αμερικανικές δυνάμεις καθώς και του  διεθνούς συνασπισμού θα μπορούσαν να αποσυρθούν από τη χώρα σύντομα, όπως ανέφεραν οι δύο κυβερνήσεις σε κοινή δήλωση.

«Και οι δύο χώρες επιβεβαίωσαν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στο Ιράκ μετά από πρόσκληση της ιρακινής κυβέρνησης, προκειμένου να στηρίξουν τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας στον αγώνα τους ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, θα επικεντρωθούν τώρα στην εκπαίδευση και τη συμβουλευτική εργασία, η οποία θα επιτρέψει τη μεταφορά των εναπομεινάντων στρατιωτικών δυνάμεων από το Ιράκ, ενώ ο χρόνος θα καθοριστεί κατά τις προσεχείς τεχνικές διαβουλεύσεις», αναφέρει η ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε από το Υπουργείο εξωτερικών.

Κατά τη διάρκεια προηγούμενης συνάντησης του στρατηγικού διαλόγου στην Ουάσινγκτον τον περασμένο Αύγουστο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματα του διεθνούς συνασπισμού θα αποσυρθούν πλήρως από το Ιράκ εντός τριών ετών.

Τον Οκτώβριο, το ιρακινό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Βαγδάτη είχε σχηματίσει επιτροπή για να συντονίσει με τις Ηνωμένες Πολιτείες ένα χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα.

Ria Novosti

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr