Τι περιλαμβάνεται στην ατζέντα της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ;


Ιούνιος 13, 2021. Ελλάδα.

Άγκυρα.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με πολλούς ηγέτες, ειδικά τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, γράφει η τουρκική Χαμπερλέρ.

Πριν από τη συνάντηση του Μπάιντεν, όπου έχει στραφεί η προσοχή, οι διπλωματικές πηγές σχολίασαν:

«Προχωρούμε με μια θετική προσέγγιση» 


Οι πηγές αξιολόγησαν επίσης την « πολιτική κερδοσκοπία» για τους ισχυρισμούς ότι η Τουρκία θα έκανε μια νέα προσφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με το σύστημα S-400, το οποίο προκάλεσε κρίση μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με πολλούς ηγέτες, ειδικά τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν , στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, την πρωτεύουσα του Βελγίου, στις 14 Ιουνίου.

 

Η προσοχή στη συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν

 

Σε αυτές τις επαφές, όλη η προσοχή πολιτικών και δημοσιογράφων θα είναι στη συνάντηση Ερντογάν-Μπάιντεν. Αναμένεται ότι θα συζητηθούν πολλά θέματα, ειδικά τα θέματα S-400 και F-35, η υποστήριξη των ΗΠΑ προς την τρομοκρατική οργάνωση PKK / YPG.

 


Σημαντική επικοινωνία πριν τη συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν

 

Πριν από τη συνάντηση των ηγετών στη σύνοδο κορυφής, υπήρχε μια σημαντική επαφή στη γραμμή Ουάσιγκτον-Άγκυρα.

 Μετά τη συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Άκαρ και του Αμερικανού ομολόγου του Όστιν, ο Προεδρικός Εκπρόσωπος Ιμπραήμ Καλίν  μίλησε στο τηλέφωνο με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σούλιβαν. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τονίστηκε ότι οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ πρέπει να βελτιωθούν με μια θετική ατζέντα και να επικεντρωθούν στη στρατηγική συνεργασία.

Διπλωματικές πηγές: πηγαίνουν στη Σύνοδο με θετική προσέγγιση

 

Μιλώντας στο CNN TÜRK σχετικά με τη συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν, οι διπλωματικές πηγές έδωσαν το μήνυμα: «Πηγαίνουμε με μια θετική προσέγγιση. Η έναρξη μιας αποτελεσματικής διαδικασίας συνεργασίας βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας μας στην ευρεία θετική ατζέντα μας σχετικά με την οικονομία, το Αφγανιστάν, τη Συρία και τη Λιβύη».

Το ζήτημα των S-400

Το πιο κρίσιμο ζήτημα της συνάντησης είναι το σύστημα S-400 που αγόρασε η Τουρκία από τη Ρωσία, το οποίο προκάλεσε την κρίση. 

Οι πηγές αποκαλούσαν «πολιτική κερδοσκοπία» σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι η Τουρκία θα κάνει μια νέα προσφορά στις ΗΠΑ και έδωσαν το μήνυμα, "»Δεν έχουμε νέα πρόταση. Η μόνη πρότασή μας είναι να συζητήσουμε το θέμα ρεαλιστικά και να ξεπεράσουμε».

 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr