Αλβανία: Το 'ξέπλυμα χρήματος' προκαλεί ανησυχία, λέει η Φωνή της Αμερικής


Ιούνιος 24, 2021. Ελλάδα.

Τίρανα.

Βάσει ορισμένων αναλύσεων, οι ειδικοί έχουν υποψίες ότι ένα μεγάλο μέρος του βρώμικου χρήματος επενδύεται σε τομείς που έχουν αντίκτυπο στην οικονομία, όπως οι κατασκευές και η αγορά ακινήτων, γράφει η Φωνή της Αμερικής στην αλβανική (VOA).

Ο κατασκευαστικός τομέας είναι ένας από τους κύριους τομείς της οικονομίας, καταλαμβάνοντας τα τελευταία 5 χρόνια περίπου το 9% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). 

Κατά το παρελθόν έτος, ως αποτέλεσμα της κρίσης που προκλήθηκε από την πανδημία Covid-19, καθώς η οικονομία της χώρας κατέρρευσε, ο τομέας των κατασκευών αυξήθηκε ελαφρά κατά 1,62% και ο τομέας της αγοράς ακινήτων αυξήθηκε σημαντικά κατά 6,7%.

"Πώς είναι δυνατόν όταν πολλοί άλλοι τομείς, όπως η γεωργία ή ο τουρισμός ζωτικής σημασίας για τη χώρα, κατάφεραν να συρρικνωθούν και βρίσκονταν σε συνθήκες επιβίωσης, ενώ ο τομέας των ακινήτων σημείωσε αύξηση. Αυτός είναι ένας δείκτης που δείχνει το γεγονός ότι αυτές οι κατασκευές χρησιμοποιούνται ως παράνομος τρόπος στάθμευσης και αποθήκευσης βρώμικων χρημάτων",  λέει στην  VOA  η Φατιόνα Μεϊντίνι, Συντονιστής της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας κατά του Διεθνούς Οργανωμένου Εγκλήματος για τα Βαλκάνια.

Ωστόσο, παρόλο που στις εκθέσεις της Διεύθυνσης Πρόληψης της Νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η αγορά ακινήτων ξεχωρίζει με κίνδυνο νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αξιωματούχοι απορρίπτουν αυτά τα επιχειρήματα με διαφορετική προσέγγιση. 

Συνδέουν την ανάπτυξή της με κάποιες ευνοϊκές πολιτικές τραπεζών, οι οποίες σύμφωνα με αυτές ωθούν τους πολίτες να αγοράσουν ακίνητα μέσω δανείων.

Ωστόσο, η Μεϊντίνι είναι κατηγορηματική:

"Στην Αλβανία, το 70% του πληθυσμού λαμβάνει μισθό που δεν υπερβαίνει τις 50 χιλιάδες το μήνα. Για αυτόν τον λόγο, όλες αυτές οι κατασκευές που βλέπουμε, όχι μόνο στα Τίρανα αλλά και στην ακτή, στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται πολλή γνώση για να καταλάβουμε ότι ορισμένες από αυτές χρηματοδοτούνται από παράνομα χρήματα »,  δήλωσε η Φατιόνα Μεϊντίνι.

sot

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr