Φειδωλός στα σχόλιά του ο Ερντογάν μετά τη συνάντηση με τον Μπάιντεν


Ιούνιος 14, 2021. Ελλάδα.

Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, συναντήθηκαν στα κεντρικά γραφεία Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ. Η συνάντηση των δύο ηγετών, η οποία ξεκίνησε στις 19.00, έληξε, όπως σημειώνει η tr. Euronews.

Στη συνάντηση, η οποία διήρκεσε 45 λεπτά, οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Μπάιντεν, ήταν κλειστή στον Τύπο. Στη συνέχεια, ξεκίνησε η συνάντηση μεταξύ των αντιπροσωπειών.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο Ερντογάν είπε σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ:

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω ένα σημείο με λύπη: Δυστυχώς, η παραμορφωμένη κατανόηση που διακρίνει μεταξύ  των οργανώσεων για το θέμα της τρομοκρατίας και ταξινομεί τους καλούς τρομοκράτες και τους κακούς τρομοκράτες εξακολουθεί να υπάρχει. Είναι σαφές ότι θα ενθαρρύνει τις οργανώσεις αυτές», σχολίασε.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε:

«Έχει επίσης προκύψει ότι μια τρομοκρατική οργάνωση δεν μπορεί να καταστραφεί από την άλλη. Η επιμονή της απειλής του DAESH με νέα ονόματα έδειξε ότι ο εφησυχασμός και τα διπλά πρότυπα δεν έχουν θέση στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η Τουρκία είναι ο μόνος σύμμαχος του ΝΑΤΟ που  έχει πολεμήσει ενάντια στη μάστιγα του DAESH και επεδίωξε την απάλειψη αυτής της οργάνωσης από τα νότια σύνορά της, στη Συρία.

Ομοίως, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αναφερόμενος στο 5ο άρθρο του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι η υπεράσπιση της Τουρκίας, του Καναδά και της Ευρώπης είναι «ιερή ευθύνη».

«Κάλεσα τον Μπάιντεν στην Τουρκία, είπε ότι θα μπορούσε να έρθει»

Ο Πρόεδρος Ερντογάν συνέχισε:

«Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει άλυτο ζήτημα στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ και ότι οι τομείς συνεργασίας μας είναι ευρύτεροι και πλουσιότεροι από τα προβλήματα. Εάν δεν μας ζητηθεί να φύγουμε από το Αφγανιστάν, η υποστήριξη των ΗΠΑ σε διπλωματικά, διοικητικά και οικονομικά θέματα έχει μεγάλη σημασία».

Ο Ερντογάν πρόσθεσε, «η συνάντηση με τον Μπάιντεν είναι θετική για τη συνέχιση των σχέσεων. Τον κάλεσα επίσης στην Τουρκία, είπε ότι θα μπορούσε να έρθει».

Ο Πρόεδρος είπε, «Η γνώμη μας για το S-400  είναι αυτή που είπα στο παρελθόν, εξέφρασα την ίδια σκέψη στον κ. Πρόεδρο (Μπάιντεν), επίσης εξέφρασα το ίδιο πράγμα για τα F-35».

 

 Οι Σχέσεις με την Ελλάδα


Όσον αφορά τις σχέσεις με την Ελλάδα, ο Ερντογάν είπε, «Έχουμε αποφασίσει, δεν έχει νόημα να παρέμβουμε σε κανέναν, θα διατηρήσουν την επικοινωνία μας  με μια ιδιωτική γραμμή, εάν είναι απαραίτητο», είπε.

Πρόσθεσε: «είχα μια καλή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Μητσοτάκη», του είπα ας μην εμπλέξουμε τρίτες χώρες ή άτομα σε αυτήν τη διαφορά, είτε στο Αιγαίο είτε σε άλλες περιοχές».

 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr