20 χρόνια από τη Συμφωνία της Αχρίδας «Εάν ήταν τότε ο Ζάεφ δεν θα γινόταν πόλεμος το 2001»


Αύγουστος 13, 2021. Ελλάδα.

Σκόπια.

 

«Με αρκετά ηχογραφημένα βίντεο από τη σύγκρουση το 2001 και αποτίοντας φόρο τιμής στους υπογράφοντες που δεν είναι πλέον μαζί μας, ξεκίνησε η κεντρική εκδήλωση με αφορμή την 20ή επέτειο της Συμφωνίας της Αχρίδας. Η συμφωνία θα πρέπει να αποτελεί πλεονέκτημα και όχι εμπόδιο για την ανάπτυξη της χώρας μας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι.

Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Ταλάτ Τζαφέρι, ο οποίος απευθύνθηκε στο ακροατήριο στα αλβανικά, είπε ότι αυτό είναι ένα σημάδι ότι έχουμε κάτι για το οποίο να είμαστε υπερήφανοι.

«Αυτό που σας απευθύνω στα αλβανικά είναι μια πραγματικότητα και ένα σημάδι ότι έχουμε κάτι για το οποίο πρέπει να είμαστε υπερήφανοι, αλλά δεν πρέπει να θεωρούμε ότι έχουμε ολοκληρώσει την εργασία μας, γιατί, όπως λέει και το σύνθημα της ίδιας της εκδήλωσης – Μετά την Αχρίδα- η διαδικασία συνεχίζεται». επεσήμανε ο Ταλάτ Τζαφέρι.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ είπε ότι η Συμφωνία της Οχρίδας έστειλε ένα μήνυμα κατανόησης, αμοιβαίας συγχώρεσης μεταξύ (Σλαβο)μακεδόνων, Αλβανών και όλων των άλλων πολιτών στη χώρα.

Ο επικεφαλής του DUI, Αλί Αχμέτι υπενθύμισε την περίοδο από τη σύγκρουση και τον δρόμο προς τη Συμφωνία της Αχρίδας.

«Δεν ήταν εύκολο για μένα ή τους συμπολεμιστές μου, επειδή αυτή η χώρα ανακηρύχθηκε όαση ειρήνης και εξαιτίας των μέχρι τότε Αλβανών εκπροσώπων που δεν κατάφεραν να πείσουν σημαντικά τη διεθνή κοινότητα ότι τα πράγματα πρέπει να πάνε καλύτερα και να βελτιωθούν», είπε Αλί Αχμέτι. 

Ο οικοδεσπότης της πρώτης συζήτησης ήταν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Πολιτικού Συστήματος Αρτάν Γκρούμπι, ο οποίος μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού αποκάλυψε τι είπε ο πρώτος ομιλητής, Αλί Αχμέτι, αφού ρώτησε τον Ζάεφ  εάν θα υπέγραφε τη συμφωνία αν ήταν Πρωθυπουργός εκείνη την εποχή;

«Όταν ρώτησα αν ο κ. Ζάεφ το 2001 θα υπέγραφε τη συμφωνία -πλαίσιο, ο Αλί Αχμέτι μου ψιθύρισε: Αν ήταν ο Ζάεφ το 2001, δεν θα είχε συμβεί το 2001!», Επεσήμανε ο Άρταν Γκρούμπι.

Η Συμφωνία της Αχρίδας τερμάτισε την ένοπλη σύγκρουση του 2001 στην πΓΔΜ. Οι υπογράφοντες ήταν ο τότε Πρόεδρος Μπόρις Τραϊκόφσκι, ο Πρωθυπουργός Λιούπκο Γκεοργκίεφσκι, ο αρχηγός του SDSM, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, το PDP, ο Ιμέρ Ιμέρι και  από το DPA, ο  Άρμπεν Τζαφέρι.

Tv21.tv

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr