Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021

Πρόεδρος Λιβυκού Κοινοβουλίου: Η εκλογή νέου προέδρου είναι το κλειδί για την αποχώρηση των Τούρκων


Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Ακίλα Σάλεχ

Αύγουστος 13, 2021. Ελλάδα.


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Σύμβουλος Ακίλα Σάλεχ, δήλωσε ότι ο κύριος λόγος για την προσήλωση των Τούρκων στην παραμονή τους στη Λιβύη είναι η συμφωνία που συνήψε η κυβέρνηση  Φαγιέζ αλ Σάρατζ με το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Σάλεχ ανέφερε, σε συνέντευξή του στο Sky News Arabia, ότι η κυβέρνηση Αλ-Σάρατζ είναι «παράνομη» και δεν κέρδισε την εμπιστοσύνη της Βουλής των Αντιπροσώπων, προσθέτοντας:

«Απορρίψαμε αυτήν τη συμφωνία και τη θεωρήσαμε σαν να μην υπάρχει, αλλά η συμφωνία του τουρκικού κόμματος δεν θα την καταργήσει μέχρι την εκλογή του νέου προέδρου.

Η εκλογή νέου προέδρου θα είναι σε θέση να κάνει σοβαρά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και όλες οι δυνάμεις θα αποχωρήσουν, και ως εκ τούτου η εκλογή προέδρου είναι πολύ σημαντική γιατί θα εργαστεί για την αποκατάσταση της εθνικής συνοχής και την ενοποίηση των κρατικών θεσμών και των ενόπλων δυνάμεων».

Σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας ότι ο τουρκικός στρατός στη Λιβύη δεν είναι ξένος στρατός, ο Σάλεχ είπε στη συνέντευξή του:

«Είμαι έκπληκτος από αυτές τις δηλώσεις. Είναι αυτός ο στρατός Λιβυκός;», ​​προσθέτοντας ότι η Τουρκία προσπαθεί να ανακατέψουμε τις κάρτες σε μια προσπάθεια να αποκτήσουμε κέρδη, τονίζοντας «τα κέρδη».  

Δεν λέμε τίποτα για τη νόμιμη κυβέρνηση, γιατί δεν υπάρχουν σταθερά θέματα στην πολιτική, και αυτό που βλέπουμε για τα συμφέροντά μας και δεν βλάπτει τα συμφέροντα των άλλων είναι ευπρόσδεκτοι, ειδικά οι διεθνείς υποχρεώσεις, είτε κατά την εποχή του Καντάφι είτε μετά, τις τηρούμε».

 

Εμποδίζουν τις εκλογές

 

Ο Σάλεχ τόνισε ότι οι υπεύθυνοι για τη μη επίτευξη ενιαίας συνταγματικής βάσης για τη διεξαγωγή των εκλογών «είναι εκείνοι που δεν θέλουν η Λιβύη να φτάσει στις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες 24 Δεκεμβρίου, επειδή δεν τους συμφέρει να διεξαχθούν, επειδή γνωρίζουν πολύ καλά ότι θα αποχωρήσουν από την πολιτική σκηνή της Λιβύης μετά την εκλογή εκτελεστικής αρχής.

 

Να γίνουν οι εκλογές

 

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης πρόσθεσε ότι επιμένει να διεξαχθούν οι εκλογές την προγραμματισμένη ημερομηνία στις 24 Δεκεμβρίου, σημειώνοντας ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος εξόδου από την κρίση που περνά η χώρα, προσθέτοντας ότι όταν ο λαός επιλέγει τον εκπρόσωπό του, ο επόμενος πρόεδρος θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει συμφιλίωση και να ενοποιήσει τους κρατικούς θεσμούς και να τερματίσει τις διαφορές.

 

Η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι Νομοθετική Αρχή

Ο Σάλεχ επεσήμανε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι μια νομοθετική αρχή που έχει την εξουσία να εκδίδει νόμους χωρίς τη συμμετοχή κανενός, σημειώνοντας ότι ο εκλογικός νόμος για την προεδρία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες, έτσι ώστε οι νομικοί και νομοθετικοί κανόνες γιατί οι εκλογές είναι έτοιμες, σημειώνοντας ότι όλα τα φάσματα του λιβυκού λαού επιθυμούν οι εκλογές να διεξαχθούν στην προθεσμία του.

Ο Σάλεχ είπε ότι δεν υπάρχει αντίρρηση σε κανέναν πολίτη που πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις για να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές, σημειώνοντας ότι κάθε Λίβυος πολίτης που πληροί τις προϋποθέσεις έχει το δικαίωμα να ασκεί πολιτική, να διεκδικεί εκλογές και να αναλαμβάνει δημόσια αξιώματα.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης τόνισε ότι η βούληση του λιβυκού λαού είναι η μόνη εγγύηση για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, εκτός από την παρουσία παρακολούθησης από τη διεθνή κοινότητα, ζητώντας την αναγκαιότητα της τιμωρίας σε όσους εμποδίσουν τη διεξαγωγή τους.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr