Λιβύη – «Απειλές για εμφύλιο πόλεμο αν ακυρωθούν οι συμφωνίες με την Τουρκία»


Αύγουστος 17, 2021. Ελλάδα.

Τρίπολη.

Ο  πρώην επικεφαλής του στρατού στη Δυτική Περιφέρεια,  Οσάμα αλ Τζουβάιλι, ανακοίνωσε την απόρριψή του σε ό, τι εκδόθηκε πρόσφατα από τη Μεικτή Στρατιωτική Επιτροπή 5 + 5, στην οποία η επιτροπή ζητά την αναγκαιότητα αποχώρησης των ξένων δυνάμεων και την αναστολή των συμφωνιών ασφαλείας με οποιαδήποτε χώρα, όπως σημειώνει η Akhbar Libya 24.

O αλ Τζουβάιλι ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι ο διορισμός υπουργού Άμυνας εμπίπτει στην αρμοδιότητα της προεδρίας και της κυβέρνησης και δεν είναι στην αρμοδιότητα της επιτροπής να απευθυνθεί στην αποστολή του ΟΗΕ για να ασκήσει πίεση στην επιτροπή διαλόγου, όπως το περιέγραψε.

Πρόσθεσε ότι η συμφωνία που υπογράφηκε με την Τουρκία ήρθε μετά από αίτημα μιας διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της GNA υπό τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ,  για να βοηθήσει σε αυτό που αποκάλεσε «στην επίθεση κατά της Τρίπολης», υποστήριξε, μάλιστα, ότι η ρωσική παρουσία ή άλλες επί τόπου χώρες, δεν έχουν συνάψει καμία συμφωνία με τη Λιβύη.

 

«Απορρίπτουμε σθεναρά το αίτημα της επιτροπής 5 + 5 να παγώσει τις συμφωνίες και τα μνημόνια συνεννόησης που είχαν συνάψει η προηγούμενη νόμιμη κυβέρνηση», δήλωσε ο Τζουβάιλι.

Ολοκλήρωσε τη δήλωση του λέγοντας: «Εάν υπάρχει κάποιο μέρος που εξακολουθεί να βλέπει τον πόλεμο ως επιλογή του, ας πάμε για πόλεμο».

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι πρόεδροι της Επιτροπής (5 + 5),  απευθύνθηκαν στον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου και τον Αρχηγό της Κυβέρνησης της Εθνικής Ενότητας  για πάγωμα όλων των ξένων στρατιωτικών συμφωνιών σε όλα τα μέρη της Λιβύης, ειδικά με την Τουρκία και τη Ρωσία.

Ειδικότερα, αναφέρεται στην επιστολή τους:

 «Σας ζητάμε να παγώσετε όλες τις στρατιωτικές συμφωνίες και τα μνημόνια συμφωνίας με οποιαδήποτε ξένη χώρα ή ξένη οντότητα σε όλα τα μέρη της Λιβύης χωρίς εξαίρεση, ιδίως μνημόνια συμφωνίας με την Τουρκία και τη Ρωσία, και να το ανακοινώσετε επίσημα μέχρι τις εκλογές του αρχηγού κράτους από τον λαό άμεσα, έτσι ώστε η Μεικτή Στρατιωτική Επιτροπή (5 +5) να μπορεί να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την εφαρμογή της εξόδου και αποχώρησης όλων των μισθοφόρων, μαχητών και ξένων δυνάμεων από τη χώρα».

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr