Ο μελλοντικός ρόλος της Τουρκίας στο Αφγανιστάν


Αύγουστος 23, 2021. Ελλάδα.

Άγκυρα.

Η ταχεία προέλαση των Ταλιμπάν και η κατάληψη του Αφγανιστάν το Σαββατοκύριακο και η διαφυγή του προέδρου Ασράφ Γκανί σηματοδοτούν την αρχή μιας νέας εποχής στο έθνος της Κεντρικής Ασίας που πλήττεται από τον πόλεμο.

 Τις τελευταίες τρεις ημέρες από την εξαγορά παρατηρήθηκε ότι εξέχουσες χώρες στη Δύση, το ΝΑΤΟ και άλλες περιφερειακές δυνάμεις προσπαθούν να διαμορφώσουν τις πολιτικές τους σύμφωνα με τα συμφέροντά τους.

 Όταν ολοκληρωθούν οι εκκενώσεις αλλοδαπών από το Αφγανιστάν και οι Ταλιμπάν αποφασίσουν να σχηματίσουν τη νέα κυβέρνηση, αυτές οι προσπάθειες θα ενταθούν και θα υλοποιηθούν.

Από την τουρκική άποψη, είναι σίγουρα ενοχλητικό να βλέπουμε την αποτυχία της προσπάθειας δύο δεκαετιών να οικοδομήσουμε ένα λειτουργικό κράτος με ένα ορισμένο επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης και δημοκρατίας. 

Η Τουρκία ήταν ενεργό μέρος των αποστολών του ΝΑΤΟ τα τελευταία είκοσι χρόνια, αλλά διαφορετικά από άλλους συμμάχους, προσπάθησε επίσης να συμβάλει στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας λόγω των ειδικών σχέσεων (Ισλάμ) μεταξύ των δύο χωρών.

Σε συνέντευξη Τύπου στην Ιορδανία στις 17 Αυγούστου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεσμεύτηκε να συνεχίσει τη συμβολή της Τουρκίας στη σταθερότητα, την ειρήνη και την οικονομική ανάπτυξη στο Αφγανιστάν, πράγμα που σημαίνει ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τους Ταλιμπάν. 

Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι η Τουρκία συνεχίζει τον διάλογο με όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των Ταλιμπάν. 

Αυτή είναι η αναγνώριση ότι ξεκίνησε μια νέα εποχή στο Αφγανιστάν και οι Ταλιμπάν θα είναι ο βασικός παίκτης.

Όπως είναι γνωστό, η Τουρκία συνεργάζεται στενά με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το Αφγανιστάν από τότε που ανέλαβε την εξουσία η κυβέρνηση Μπάιντεν. 

Οι δύο χώρες συζήτησαν τη φιλοξενία της διάσκεψης της Κωνσταντινούπολης από την Τουρκία, όπου θα συμφωνήσουν οι Ταλιμπάν και η αφγανική κυβέρνηση, καθώς και η σύνταξη συμφωνίας για τη συνέχιση της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας για τη διατήρηση και λειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου στην Καμπούλ. Αλλά και οι δύο προτάσεις δεν υλοποιήθηκαν.

 

Τα μηνύματα που έστειλε η Τουρκία δείχνουν ότι η τουρκική κυβέρνηση εξακολουθεί να ενδιαφέρεται να αναλάβει την ευθύνη για τη λειτουργία του αεροδρομίου.

 Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sabah, τόνισε τη σημασία του αεροδρομίου για όλο το Αφγανιστάν, τονίζοντας: «Θέλουμε το αεροδρόμιο να λειτουργεί. Λέμε αν θέλετε [οι Ταλιμπάν]. Εάν δεν θέλετε, θα φύγουμε εντός 24 ωρών. Θέλουμε να συνεργαστούμε με το Πακιστάν σε αυτό το θέμα».

Μετά την επίσκεψη του Ακάρ στο Ισλαμαμπάντ την περασμένη εβδομάδα, ο Πακιστανός πρόεδρος Αρίφ Άλβι επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη όπου πραγματοποίησε συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κύριο θέμα της οποίας ήταν οι πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Το Πακιστάν έχει μια μοναδική σχέση με το Αφγανιστάν και έχει έναν ισχυρό διάλογο με τους Ταλιμπάν. 

Η Τουρκία βρίσκεται επίσης σε στενό διάλογο με το Κατάρ, έναν μακροχρόνιο διαμεσολαβητή μεταξύ των Ταλιμπάν και της αφγανικής κυβέρνησης. 

Αυτές οι τρεις χώρες θα μπορούσαν να αναπτύξουν έναν νέο μηχανισμό για την αντιμετώπιση των Ταλιμπάν, και αυτός θα μπορούσε προφανώς να περιλαμβάνει τον συνεχή ρόλο της Τουρκίας στη λειτουργία του αεροδρομίου, εάν οι Ταλιμπάν το θεωρήσουν χρήσιμο και για αυτούς.

Ένας τέτοιος ρόλος θα μπορούσε να έχει καλή επίδραση στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση, ιδιαίτερα τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Ο διάλογος με τους Ταλιμπάν και η λειτουργία του αεροδρομίου σίγουρα αυξάνει τη σημασία της Τουρκίας στην εξίσωση του Αφγανιστάν.

Για την Ευρώπη, η συνεργασία με την Τουρκία σχετικά με τον περιορισμό της εισροής νέων προσφύγων από το Αφγανιστάν φαίνεται ακόμη πιο σημαντική. 

Η δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ σχετικά με αυτό είναι σαφής απόδειξη αυτού.

Σίγουρα, είναι πολύ νωρίς για να συζητήσουμε όλα αυτά τα σενάρια.

 Πρώτον, είπε ο Τσαβούσογλου, οι Ταλιμπάν και άλλοι Αφγανοί ηγέτες πρέπει να αποφασίσουν τι είδους κυβέρνηση θα σχηματίσουν. 

Δεύτερον, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τι είδους κυβερνητική νοοτροπία θα υιοθετήσουν οι Ταλιμπάν και αν θα εφαρμόσουν τους αυστηρούς κανόνες της Σαρία όπως έκαναν πριν από 25 χρόνια. 

Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι Ταλιμπάν θα πρέπει να είναι μετριοπαθείς και να αποφύγουν τη σκληρή μεταχείριση των πολιτών τους, εάν θέλουν να αναγνωριστούν.

 Και τρίτον, οι Ταλιμπάν θα γίνουν ξανά πρόβλημα ασφάλειας και τρομοκρατίας για την περιοχή και τον κόσμο και θα φιλοξενήσουν τις χειρότερες τρομοκρατικές οργανώσεις στον κόσμο και θα τους επιτρέψουν να σχεδιάσουν και να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον άλλων χωρών;

Όλα αυτά τα στοιχεία και οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις θα είναι ζωτικής σημασίας όσον αφορά τον καθορισμό του πεδίου και του περιεχομένου του ρόλου που θα παίξει η Τουρκία στο μέλλον.

 

Serkan Demirtaş – Hurriyet

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr