Η Τουρκία επιμένει στην στρατιωτική παρουσία της στη Λιβύη παρά την απόφαση της Λιβυκής Επιτροπής


Αύγουστος 18, 2021. Ελλάδα.

Λιβύη.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ εξέδωσε την πρώτη σιωπηρή απάντηση στο αίτημα της μικτής στρατιωτικής επιτροπής «5 + 5» να παγώσει τις στρατιωτικές συμφωνίες και τα μνημόνια συνεννόησης, με την Άγκυρα και τη Μόσχα, λέγοντας ότι «οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη δεν είναι ξένες».

Οι δηλώσεις του Ακάρ ήρθαν κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Αρχηγό της Προσωρινής Κυβέρνησης της Εθνικής Ενότητας, Μοχάμεντ Άλι Αλ Χαντάντ και τον Υπουργό Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, στρατηγό Ζακίρ Χασάνοφ, στην Κωνσταντινούπολη, την Τρίτη, στο περιθώριο της 15ης Διεθνούς Έκθεσης Αμυντικής Βιομηχανίας, που εγκαινιάστηκε από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, «ο Ακάρ συζήτησε με τον Αλ Χαντάντ τα περιφερειακά ζητήματα και τα θέματα ασφαλείας μεταξύ των δύο χωρών» και τον διαβεβαίωσε ότι «η Τουρκία δεν είναι ξένη δύναμη στη Λιβύη», σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν από τα ιδιωτικά ειδησεογραφικά πρακτορεία της Τουρκίας, σήμερα, Τετάρτη.

Τόνισε «τη συνεχή υποστήριξη της Άγκυρας στους Λίβυους αδελφούς στον δίκαιο σκοπό τους, σύμφωνα με την αρχή ότι η Λιβύη είναι για τους Λίβυους», τονίζοντας μάλιστα «την 500χρονη αδελφότητα μεταξύ των δύο λαών», σύμφωνα με τη δήλωση.

Αυτές οι δηλώσεις αποτελούν την πρώτη απάντηση σε ένα υπόμνημα που έστειλε η Μικτή Στρατιωτική Επιτροπή της Λιβύης «5 + 5» στο Προεδρικό Συμβούλιο, την Προσωρινή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ζητώντας «απομάκρυνση όλων των μισθοφόρων σε όλη τη Λιβύη, ή πάγωμα όλων των στρατιωτικών συμφωνιών με οποιαδήποτε ξένη χώρα ή ξένη οντότητα σε όλη την επικράτεια χωρίς εξαίρεση».

Ιδιαίτερα σε μνημόνια συμφωνίας με την Τουρκία και τη Ρωσία, και να το ανακοινώσει επίσημα έως ότου ο αρχηγός του κράτους εκλεγεί απευθείας από το λαό , ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την εφαρμογή της εξόδου και αποχώρησης όλων των μισθοφόρων, μαχητών και ξένων δυνάμεων από τη χώρα.

Al Wasat

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr