Λιβύη: Ο Αλ Νταμπάιμπα δεν μπορεί να προσδιορίσει πότε θα φύγουν οι μισθοφόροι από τη χώρα



Αύγουστος 22, 2021. Ελλάδα.


Ο πρωθυπουργός της Λιβύης, Αμπντέλ Χαμίντ Νταμπάιμπα, ανακοίνωσε ότι δεν αντιτίθεται στη συνάντηση με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον αρχηγό του «Εθνικού Στρατού», και θεώρησε ότι ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ, ο δεύτερος γιος του πρώην προέδρου Μουαμάρ Καντάφι, «είναι πολίτης όπως όλοι οι Λίβυοι και δεν υπάρχει αντίρρηση για την υποψηφιότητα εκείνων που δεν έχουν νομικά προβλήματα».

Ο Νταμπάιμπα σε συνέντευξή του στο Bloomberg  δήλωσε ότι ήταν έτοιμος να συναντηθεί με τον Χαφτάρ, με τον οποίο είπε ότι είχε πολλές έμμεσες συναντήσεις μαζί του στο παρελθόν, κυρίως για θέματα ανταλλαγής κρατουμένων, αλλά υπό τον όρο ότι τον αναγνώριζε ως πρωθυπουργό και υπουργό Άμυνας, και εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά του για τις πρόσφατες «αποθαρρυντικές» δηλώσεις του Χαφτάρ, όπως είπε.

Αν και ο Νταμπάιμπα είπε ότι η κυβέρνησή του είχε σημειώσει πρόοδο σε συμφωνία για την έξοδο των «μισθοφόρων» από τη Λιβύη.

Ωστόσο, δεν αναφέρθηκε σε κάποια ημερομηνία για την αναχώρησή τους, είπε μόνο: «Μπορεί να φύγουν μέσα σε ένα ή δύο μήνες, αλλά θα φύγουν στο τέλος».

Αφού δεσμεύτηκε και πάλι να διεξαγάγει τις εκλογές εγκαίρως, παρά τον φόβο του για αυτό που περιέγραψε ως «διεθνείς επεμβάσεις και στρατιωτικά καθεστώτα» που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εμπόδια στη διεξαγωγή των εκλογών, ο Νταμπάιμπα είδε ότι ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι θα μπορούσε να είναι υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές, καθώς είναι γιος μιας σημαντικής φυλής, αλλά όρισε ως προϋπόθεση ότι τα νομικά του προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν, αναφερόμενος στα επανειλημμένα αιτήματα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για έκδοση και δίκη του.

Εν τω μεταξύ, ο Νταμπάιμπα αποκάλυψε ότι είχε λάβει επενδυτικές προσφορές από ιταλικές και γαλλικές εταιρείες, υποδεικνύοντας ότι ήταν στη διαδικασία να προσφέρει επενδυτικά σχέδια σε δύο συνέδρια πετρελαίου και φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του έτους.

Από την άλλη πλευρά, ο Μοχάμεντ Αλ-Μάνφι, επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, και ο Αμερικανός πρέσβης και ειδικός απεσταλμένος στη Λιβύη Ρίτσαρντ Νόρλαντ, επιβεβαίωσαν σε δηλώσεις Τύπου την κοινή δέσμευσή τους να διεξαχθούν οι εκλογές τον ερχόμενο Δεκέμβριο την καθορισμένη ημερομηνία για να προσδώσουν στον Λιβυκό λαό προσδοκίες για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, για την υποστήριξη μιας σταθερής Λιβύης, ενιαίας και δημοκρατικής.

Libya Akhbar

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr