«Η ευρωπαϊκή κοινωνία θα καταφέρει να τερματίσει την παρουσία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας;»


Αύγουστος 22, 2021. Ελλάδα.

Κάιρο.

Ένα σύνθετο δίκτυο οργανώσεων και οικονομικών μετώπων διευθύνεται από τα ρεύματα του πολιτικού Ισλάμ στην ευρωπαϊκή ήπειρο, με επικεφαλής τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, με στόχο τη διάδοση της εξτρεμιστικής ιδεολογίας της και τη δημιουργία ενός δικτύου ισχυρών σχέσεων στα εργαλεία των δυτικών πολιτικών αποφάσεων.

Οι πηγές διαφέρουν σχετικά με το έτος κατά το οποίο η Μουσουλμανική Αδελφότητα έβαλε το πόδι της στην Ευρώπη, αλλά όλοι συμφωνούν σε μια κομβική φιγούρα της ίδρυσης, και είναι ο Σαΐντ Ραμαζάν, ο προσωπικός γραμματέας του ιδρυτή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Χασάν αλ Μπάννα.

Το 1958, ο Σαΐν Ραμαντάν έφτασε στο Μόναχο, φεύγοντας από την Αίγυπτο, και ίδρυσε την Ισλαμική Συνέλευση στη Γερμανία, στη συνέχεια μετακόμισε δύο χρόνια αργότερα στη Γενεύη και ίδρυσε εκεί το Ισλαμικό Κέντρο.

Από τότε, η Μουσουλμανική Αδελφότητα ήρθε στις χώρες της  γηραιάς ηπείρου για να δημιουργήσει ένα πολύπλοκο δίκτυο οργανώσεων, που αριθμεί περισσότερους από 500 οργανισμούς, σύμφωνα με το Αιγυπτιακό Κέντρο Σκέψης και Μελετών.

 

60 οργανώσεις στη Βρετανία

 


Στη Βρετανία, η Μουσουλμανική Αδελφότητα κατέχει περισσότερους από 60 οργανισμούς που κυμαίνονται από πνευματικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα έως τηλεοπτικά κανάλια, τα πιο σημαντικά από τα οποία είναι ο Ισλαμικός Σύνδεσμος στη Βρετανία, το Βρετανικό Ισλαμικό Συμβούλιο, το Cordoba Foundation  και άλλα.

 

Ιδρύματα  της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη Γαλλία

 

Όσον αφορά τη Γαλλία, φιλοξενεί πολλά ιδρύματα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, με κυριότερο την Ένωση Ισλαμικών Οργανώσεων, η οποία περιλαμβάνει 250 ενώσεις.

Ενώ οι παρατηρητές θεωρούν τη Γερμανία μια σημαντική θερμοκοιτίδα για κέντρα που συνδέονται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, καθώς είναι το λίκνο της εξάπλωσης της οργάνωσης στην ήπειρο, η μεγαλύτερη οργάνωση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας είναι η Οργάνωση Roya, η οποία περιλαμβάνει 40.000 μέλη.

 

Στην Αυστρία

Στην Αυστρία, η Μουσουλμανικής Αδελφότητας έχει ένα ισχυρό δίκτυο σχέσεων με τις πολιτικές και πολιτιστικές ελίτ μέσω της επέκτασης της ίδρυσης εκπαιδευτικών ακαδημιών και φιλανθρωπικών φορέων, κυρίως της Ισλαμικής Θρησκευτικής Αρχής στην Αυστρία, η οποία αποτελείται από τέσσερα όργανα.

Με τις αυξανόμενες δημοφιλείς και πολιτικές πιέσεις στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την καταπολέμηση της υπέρβασης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στις κοινωνίες τους, τα ερωτήματα αύξησαν την έκταση της προσέγγισης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Ευρώπη και είναι δυνατόν να σταματήσει η παρουσία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην ευρωπαϊκή ήπειρο;

 

Τα Οικονομικά Εργαλεία του Πολιτικού Ισλάμ στην Ευρώπη


Το ‘Trends Center for Research and Studies’

Η ‘Al-Taqwa Bank’ έχει υποκαταστήματα στο Λιχτενστάιν και τη Βρετανία

Η ‘Akeda International Bank’, η οποία συμμετέχει στη χρηματοδότηση φονταμενταλιστικών ομάδων

Το Foundation Europe που εδρεύει στο Λέστερσιρ  του Ηνωμένου Βασιλείου

Οι υπεράκτιες εταιρείες είναι χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν σε νησιά κοντά στην Ευρώπη

Η MÜSİAD, το μεγαλύτερο τουρκικό οικονομικό λόμπι στην Ευρώπη, περιλαμβάνει 3.000 επιχειρηματίες

Η WORLD MEDIA SERVICES LTD δραστηριοποιείται στον τομέα των υπηρεσιών πολυμέσων.

 

Εκμετάλλευση των δημοκρατικών ελευθεριών

 

Ο Γιάσεμ Μοχάμεντ, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αντιτρομοκρατίας και Πληροφοριών, δήλωσε μέσω του προγράμματος «Madar Al-Ghad» ότι οι ευρωπαϊκές πολιτικές δίνουν χώρο ελευθερίας έκφρασης πίστης και γνώμης, γεγονός που ώθησε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα να επενδύσει αυτόν τον χώρο στη διάδοση των ιδεών της.

Ο Μοχάμεντ επεσήμανε ότι η ομάδα βρήκε ένα ασφαλές καταφύγιο στην Ευρώπη, ειδικά στη Γερμανία, στην οποία η ομάδα μετακόμισε στην Ευρώπη, επισημαίνοντας μια αδυναμία στην κατανόηση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για τη διαφορά μεταξύ της ελευθερίας των πεποιθήσεων και του εξτρεμισμού.

Ο Μοχάμεντ είπε ότι η Βρετανία είναι η πιο ευρωπαϊκή χώρα που έχει επενδύσει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα στην αντιμετώπιση των κυβερνήσεων των χωρών της περιοχής.

Επισήμανε ότι η Ευρώπη συνειδητοποίησε πρόσφατα, συγκεκριμένα το 2015, μετά το κύμα της τρομοκρατίας, τους κινδύνους που έχουν γίνει απειλητικοί ως αποτέλεσμα της διάδοσης αυτών των εξτρεμιστικών ιδεών.

 

Ευρωπαϊκά συμφέροντα στην Ανατολή

 

Ο Άχμεντ Καμέλ αλ Μπουχάιρι, ερευνητής στο Κέντρο Πολιτικών και Στρατηγικών Σπουδών Al-Ahram, πιστεύει ότι οι ευρωπαϊκές πολιτικές θεωρούν ότι η άμεση στόχευση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, με την απαγόρευση των δραστηριοτήτων της στην Ευρώπη, μπορεί να απειλήσει τα συμφέροντα αυτών των χωρών στη Μέση Ανατολή, λόγω της επιρροής της ομάδας, και ως εκ τούτου ορισμένες χώρες θέλουν να διατηρήσουν τα συμφέροντά τους στη Μέση Ανατολή μη στοχοποιώντας την ομάδα.

Ο αλ Μπουχάιρι είπε ότι ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πέτυχαν να χρησιμοποιήσουν  τη Μουσουλμανική Αδελφότητα για να επιτύχουν τα συμφέροντά τους, είτε στο εσωτερικό μέσω της κινητοποίησης των ψήφων των μειονοτήτων και των μουσουλμανικών κοινοτήτων σε τοπικές και άλλες εκλογές, είτε στο εξωτερικό μέσω διαδικασιών πολιτικής πρόσληψης, ως εργαλείο πίεσης και κυματίζει στο όνομα της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Φιλοδοξίες πέρα ​​από τα σύνορα

 

Από την πλευρά του, ο Ζαν Πιερ Μιλάλι, ειδικός σε ευρωπαϊκά θέματα, πιστεύει ότι το άνοιγμα που γνώρισε η Ευρώπη και η παγκοσμιοποίηση που εισέβαλε στην παγκόσμια αγορά, έκαναν την ευρωπαϊκή πολιτική πιο ευέλικτη με το ρεύμα του πολιτικού Ισλάμ.

Ο Μιλάλι θεώρησε ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα επιδιώκει να δημιουργήσει σφαίρες επιρροής στην ευρωπαϊκή ήπειρο και την Αμερική, όπου οι φιλοδοξίες της ξεπερνούν τα σύνορα  των χωρών, λέγοντας: «Αυτή η ομάδα διαφέρει από κάθε πολιτικό κόμμα ή τοπική ένωση, καθώς επιθυμεί να εξαπλωθεί και να επεκταθεί σε ολόκληρο τον κόσμο».

alghad.tv

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr