Αίγυπτος: Ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας θα αρχίσει να λειτουργεί σε πέντε χρόνια


Αύγουστος 19, 2021. Ελλάδα.

Κάιρο, Αίγυπτος.

Ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας που δημιουργείται με ρωσική τεχνολογία θα λειτουργήσει στην Αίγυπτο μεταξύ 2026 και 2027, δήλωσε ο επίσημος εκπρόσωπος του υπουργείου ηλεκτρικής ενέργειας της Αιγύπτου Αϊμάν Χαμζά.

Σε συνέντευξή του στα μέσα ενημέρωσης, πρόσθεσε ότι η κατασκευή ενός λιμανιού, προσαρμοσμένου να δέχεται βαρύ εξοπλισμό,  δημιουργείται κοντά στο σταθμό Ελ Νταμπάα. 

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι εργασίες τοποθέτησης σκυροδέματος και η δημιουργία όλων των απαραίτητων εγκαταστάσεων υποδομής βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ της ακτής και του πυρηνικού σταθμού.

Ο Χαμζά τόνισε ότι η Αίγυπτος συντονίζεται με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) σχετικά με το σταθμό ΕλΝταμπάα.

 


 Ο Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι υποστηρίζει ένα πυρηνικό έργο στο βόρειο τμήμα της χώρας και είναι ευγνώμων στον ΔΟΑΕ για τη χορήγηση άδειας στο κράτος να χρησιμοποιεί ραδιενεργά υλικά.

Ο υπουργός Ενέργειας είπε ότι το 20% των εργαλείων και του εξοπλισμού που χρησιμοποιούνται στον πυρηνικό σταθμό είναι αιγυπτιακά και θα υπάρχουν ακόμη περισσότερα στο μέλλον. Σύμφωνα με τον ίδιο, η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στην κατασκευή έχει το υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας, για την οποία η Αίγυπτος έχει καταβάλει κάθε απαραίτητη προσπάθεια. 

Ο Αϊμάν Χαμζά επιβεβαίωσε ότι τα περισσότερα από τα έγγραφα αδειοδότησης έχουν ήδη μεταφερθεί από την Αρχή Πυρηνικών Σταθμών Ηλεκτροπαραγωγής στον Οργανισμό Πυρηνικών και Ακτινολογικών Κανονισμών.

«Αναμένουμε άδεια για την εγκατάσταση του πρώτου και του δεύτερου μπλοκ του σταθμού για να διασφαλίσουμε την ασφαλή λειτουργία του», πρόσθεσε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι στο μέλλον, η χώρα σχεδιάζει να δημιουργήσει  κι άλλους πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

Ο Αϊμάν Χαμζά τόνισε ότι η Ρωσία είναι μία από τις κορυφαίες χώρες στον κόσμο στον τομέα των πυρηνικών τεχνολογιών και η Αίγυπτος επιδιώκει να επεκτείνει τη συνεργασία μαζί της.

Το έργο πυρηνικής ενέργειας ΕλΝταμπάα υλοποιείται από τη ρωσική εταιρεία Rosatom. Ο πρώτος πυρηνικός σταθμός παραγωγής ενέργειας στην ιστορία της Αιγύπτου αποτελείται από τέσσερις μονάδες ισχύος χωρητικότητας 1200 μεγαβάτ η καθεμία. Η εγκατάσταση σχεδιάζει να λειτουργήσει σύγχρονους πυρηνικούς αντιδραστήρες τρίτης γενιάς VVER-1200 που πληρούν τα υψηλότερα πρότυπα ασφαλείας.

Riafan

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr