Γιατί η Αίγυπτος επιμένει να μιλάει με όρους με την Τουρκία- Masrawy


Αύγουστος 31, 2021. Ελλάδα.

Κάιρο.

 

Μετά την επιστροφή από το μηδέν, στις συνομιλίες Αιγύπτου-Τουρκίας, η Άγκυρα προσπαθεί να πάρει την μπάλα, ελπίζοντας να σημειώσει πρόοδο προς την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με το Κάιρο, αφού αυτές αμαυρώθηκαν από ένταση για περισσότερα από 7 χρόνια, αλλά οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν στο στάδιο των «διερευνητικών», όπως περιγράφεται από το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνει το αιγυπτιακό δημοσίευμα.

Σήμερα το πρωί, Τρίτη, το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί δεύτερος γύρος διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία τον  Σεπτέμβριο, σε απάντηση της πρόσκλησής της.

Στην ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην επίσημη σελίδα του στο Facebook, το υπουργείο ανέφερε: «Απαντώντας στην πρόσκληση που υπέβαλε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ο πρέσβης  Χαμντί Λόζα, υφυπουργός Εξωτερικών, θα επισκεφθεί την Άγκυρα στις 7-8 Σεπτεμβρίου 2021, για να πραγματοποιήσει το δεύτερο γύρο των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας».

 

Τι σημαίνει «διερευνητικές συνομιλίες;»

 

Οι δύο χώρες χρησιμοποίησαν την περιγραφή του όρου «διερευνητικών συνομιλιών» από τον πρώτο γύρο που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο, δηλώνοντας τότε ότι «θα αξιολογήσουν το αποτέλεσμα του γύρου διαβουλεύσεων και θα συμφωνήσουν για τα επόμενα βήματα», χωρίς να ανακοινώσουν λύσεις τα εκκρεμή ζητήματα.

Ο ερευνητής των τουρκικών υποθέσεων, Σαλάχ Λαμπίμπ, πιστεύει ότι η επιβεβαίωση της περιγραφής ως διερευνητικών στις προσεχείς συνομιλίες, ήρθε με σκοπό να μην βασιστούν νέες ελπίδες σε αυτές τις συνομιλίες και να αποσαφηνιστεί η πρόσθετη προσοχή και από τις δύο πλευρές πριν από τη συνεδρίαση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Λαμπίμπ πρόσθεσε - σε δηλώσεις του στον Masrawy - ότι η χρήση αυτού του όρου ήρθε «για να μην προετοιμάσει λανθασμένα την κοινή γνώμη ότι, δηλαδή, οι συνομιλίες θα βασίζονται στη δημιουργία καλών μελλοντικών σχέσεων μεταξύ των δύο μερών».

Εξήγησε ότι οι συνομιλίες απορρέουν από την έντονη τουρκική επιθυμία να αποκατασταθούν οι σχέσεις με την Αίγυπτο, η οποία δεν ταιριάζει με την έντονη αιγυπτιακή επιθυμία λόγω της αιγυπτιακής δυσπιστίας προς τον Τούρκο διαπραγματευτή.

Εν τω μεταξύ, ο Μοχάμεντ Χαμέντ, διευθυντής του Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου για Πολιτικές και Στρατηγικές Σπουδές, δήλωσε ότι η λέξη διερευνητική σημαίνει ότι οι συνομιλίες βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της οικοδόμησης εμπιστοσύνης και του προσδιορισμού των στόχων κάθε χώρας στις συνομιλίες.

Ο Χαμίντ πρόσθεσε ότι ο πρέσβης  Σεντάτ Ουνάλ- ο Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών, χρησιμοποίησε τη λέξη «διερευνητικές συνομιλίες» στον πρώτο γύρο για να επιβεβαιώσει ότι οι δύο χώρες «βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της δοκιμής προθέσεων και της αίσθησης των βημάτων τους».

 

 

Γκρίζα ζώνη και αβέβαιο μέλλον

 

 

Παρά το τουρκικό φλερτ με την Αίγυπτο που συνεχίστηκε τους προηγούμενους μήνες και τη δήλωση της Άγκυρας σε περισσότερες από μία περιπτώσεις ότι ήθελε να αποκαταστήσει τις σχέσεις με το Κάιρο, οι προηγούμενες συνομιλίες δεν μαρτύρησαν κανένα σημάδι αυτού.

Ο ερευνητής  Σαλάχ Λαμπίμπ απέδωσε την αποτυχία των προηγούμενων συνομιλιών στην αποτυχία των δύο πλευρών να φτάσουν σε ένα σημείο στο οποίο θα μπορούσαν να οικοδομηθούν καλές σχέσεις, εξηγώντας:

 «Η αιγυπτιακή πλευρά παρουσίασε αρκετούς όρους που σχετίζονται με τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, εκ των οποίων οι πρώτοι είναι η τουρκική επέμβαση στις αιγυπτιακές υποθέσεις και ορισμένες από τις παρεμβάσεις της στις περιφερειακές υποθέσεις, τις οποίες η Τουρκία απέρριψε και ανακοίνωσε ότι είναι πρόθυμη να κάνει μόνο παραχωρήσεις.

Ο Λαμπίμπ είπε ότι ο Αιγύπτιος διαπραγματευτής δεν θεωρεί αυτές τις παραχωρήσεις εφικτές και θα μπορούσαν να βασιστούν, προσθέτοντας ότι η Τουρκία δεν στοχεύει πρωτίστως στην αποκατάσταση των σχέσεων με την Αίγυπτο, αλλά μάλλον στην επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων μεταξύ των δύο μερών, όπως «πιέζει, επιμένει» , και κάθεται μαζί με άλλες χώρες για τα αιτήματά τους», όπως είπε ...

 

Ισχυρές οι στρατηγικές σχέσεις  με Ελλάδα και Κύπρο

 

Πρόσθεσε: «Δεν γνωρίζουμε εάν οι νέες συνομιλίες θα βασίζονται σε οριστική τουρκική παραχώρηση σχετικά με την περιφερειακή κατάσταση. Κατά την εκτίμησή μου, δεν θα υπάρξει τουρκική παραχώρηση. Τα δύο μέρη θα συνεχίσουν να διεξάγουν διερευνητικές διαπραγματεύσεις και στη συνέχεια να ανακοινώνουν την αποτυχία τους έως ότου ένα από τα μέρη κάνει παραχώρηση για την αποκατάσταση των σχέσεων».

Στην κορυφή των εκκρεμών ζητημάτων μεταξύ των δύο χωρών είναι το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων, για το οποίο η Τουρκία επιδιώκει να επιτύχει συμφωνία με την Αίγυπτο για να ανταγωνιστεί την Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά ο Λαμπίμπ πιστεύει ότι η Τουρκία δεν έκανε παραχώρηση για να πείσει την Αίγυπτο να κάνει αυτό το βήμα, ειδικά αφού η τελευταία έχει ισχυρές στρατηγικές σχέσεις με την Κύπρο και την Ελλάδα.

 

Το ζήτημα της οριοθέτησης των συνόρων και η διαμάχη για τον πλούτο της ανατολικής Μεσογείου είναι μεταξύ των πιο σημαντικών ζητημάτων στο αιγυπτιακό-τουρκικό τραπέζι, ειδικά αφού η Αίγυπτος και η Ελλάδα υπέγραψαν τον Αύγουστο πέρυσι συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων τους, αλλά διέγραψε μια αμφιλεγόμενη περιοχή στα νότια του νησιού του Καστελόριζου, που είναι η πιο απομακρυσμένη ελληνική τοποθεσία, ενώ ισχυρίζεται η Τουρκία ότι βρίσκεται εντός της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης.

Αυτό συμπληρώνεται με την ίδρυση του Φόρουμ Ανατολικής Μεσογείου για το φυσικό αέριο, το οποίο περιλαμβάνει πολλές χώρες, οι σημαντικότερες από τις οποίες είναι η Αίγυπτος, η Κύπρος, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Ιορδανία και η Ιταλία, γεγονός που έχει αυξήσει την ανησυχία της Τουρκίας για τον αποκλεισμό της από την κοινή χρήση του μεσογειακών πεδίων αερίου, εν μέσω κρίσης με την Κύπρο και την Ελλάδα λόγω εξερεύνησης σε αμφισβητούμενες περιοχές.

Από την άλλη πλευρά, ο  Μουχάμεντ Χαμίντ, διευθυντής του Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου, αναφέρεται σε άλλα θέματα που δεν είναι λιγότερο σημαντικά από το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, όπως η τουρκική αναγνώριση της Επανάστασης της 30ης Ιουνίου και η επακόλουθη γέννηση μιας νέας αιγυπτιακής πολιτικής ηγεσίας

Ο Χαμίντ είπε «η επίσκεψη του πρέσβη Χαμντί Λόζα ως απάντηση στην επίσκεψη του Σεντάτ είναι ένα είδος διμερών συνομιλιών με πλαίσια και καθοριστικούς παράγοντες που θα εξεταστούν κατά το επόμενο στάδιο».

Masrawy.com

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr