Το Σουδάν ζητά αλλαγή της συμφωνίας με τη Ρωσία για τη ναυτική βάση


Σεπτέμβριος 12, 2021. Ελλάδα.

Χαρτούμ.

Η κυβέρνηση του Σουδάν επιδιώκει την τροποποίηση της συμφωνίας για την κατασκευή ρωσικής ναυτικής βάσης στο Πορτ Σουδάν στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας , ανέφερε πηγή από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στο RIA Novosti.

Το Χαρτούμ αναμένει να λάβει οικονομική βοήθεια από τη Μόσχα υπό την προϋπόθεση της μίσθωσης μέρος του λιμανιού για πέντε χρόνια και με δυνατότητα υπογραφής συμφωνίας για 25 χρόνια, πρόσθεσε. 

Ταυτόχρονα, η πηγή ανέφερε ότι η Ρωσία δεν έχει απαντήσει ακόμη στην πρόταση.

Τον Ιούνιο, ο αρχηγός του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων του Σουδάν, Μοχάμεντ Ουσμάν αλ Χουσεΐν, ανακοίνωσε μια πιθανή αναθεώρηση της συμφωνίας.

Στα τέλη Απριλίου, το τηλεοπτικό κανάλι Al-Arabiya, επικαλούμενο πηγή, ανέφερε ότι το Σουδάν παγώνει τη συμφωνία για την ίδρυση ναυτικής βάσης στην Ερυθρά Θάλασσα, που υπογράφηκε με τις προηγούμενες αρχές. Η ρωσική πρεσβεία στο Χαρτούμ διέψευσε αυτές τις πληροφορίες.

Η συμφωνία για τη δημιουργία ενός ρωσικού ναυτικού σταθμού στο Σουδάν έγινε γνωστή τον Νοέμβριο του 2020.

 Σύμφωνα με το έγγραφο, ο μέγιστος αριθμός προσωπικού στη βάση δεν θα υπερβαίνει τα 300 άτομα. 

Δεν θα μπορούν να παραμείνουν ταυτόχρονα περισσότερα από τέσσερα ρωσικά πλοία. 

Το 2017, ο Ομάρ αλ Μπασίρ, τότε πρόεδρος της χώρας, είπε ότι είχε συζητήσει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Σεργκέι Σόιγκου τη δυνατότητα δημιουργίας μιας τέτοιας στρατιωτικής εγκατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr