Αιγύπτιος διπλωμάτης: Πυλώνας σταθερότητας η συνεργασία Αιγύπτου-Κύπρου-Ελλάδας


Σεπτέμβριος 4, 2021. Ελλάδα.

Κάιρο.

Ο πρέσβης Γκαμάλ Μπαγιούμι, πρώην βοηθός υπουργού Εξωτερικών, δήλωσε ότι η σύνοδος Αιγύπτου-Κύπρου, που φιλοξενήθηκε στο Κάιρο τις τελευταίες ώρες, αποσκοπεί κυρίως στην ολοκλήρωση της κοινής πολιτικής συνεργασίας Αιγύπτου-Κύπρου-Ελλάδας, η οποία μέχρι στιγμής είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του Φόρουμ Φυσικού Αερίου  Ανατολικής Μεσογείου.


Σε δηλώσεις του προς την Αλ Αχράμ, ο Μπαγιούμι εξήγησε ότι υπάρχουν διάφορες πτυχές συνεργασίας μεταξύ της Αιγυπτιακής και της Κυπριακής πλευράς, η πρώτη από τις οποίες είναι η μετατροπή  του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, σε υγρή μορφή, για εξαγωγή, σημειώνοντας ότι κάθε 100 μέτρα αερίου το αέριο μετατρέπεται σε ένα μέτρο υγροποιημένου αερίου.

Ο Μπαγιούμι επεσήμανε ότι υπάρχει μια ηλεκτρική γραμμή μέσω της οποίας θα εξάγεται ηλεκτρική ενέργεια από την Αίγυπτο στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, εξηγώντας ότι αυτή η επίσκεψη στοχεύει στην ανάπτυξη ενός πλήρους οράματος για αυτήν τη γραμμή.

Ο πρώην βοηθός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η επίσκεψη επιδιώκει να δώσει έμφαση στις αρχές που συμφωνήθηκαν από την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με την οριοθέτηση των (θαλάσσιων) συνόρων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, για να μοιραστούν τον πλούτο τους στους λαούς τους σε δίκαιη βάση και βάσει του διεθνούς δικαίου.

Είπε: «Η αιγυπτιακή-κυπριακή-ελληνική συνεργασία αντιπροσωπεύει έναν σημαντικό πυλώνα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης», τονίζοντας ότι η Αίγυπτος θεωρεί την Κύπρο και την Ελλάδα πύλη της προς την Ευρώπη και ότι η Ελλάδα και η Κύπρος θεωρούν την Αίγυπτο ως την πύλη τους στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την αφρικανική ήπειρο γενικότερα.

gate.ahram.org.eg

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr