Μέρκελ και Βούτσιτς: Προϋπόθεση για την ΕΕ είναι η λύση στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου

 


Σεπτέμβριος 13, 2021. Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, υποδέχτηκε τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο αεροδρόμιο ‘Nikola Tesla’ του Βελιγραδίου, η οποία πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Σερβία.



Η αντιπροσωπεία που καλωσόρισε την Καγκελάριο, έναν από τους ισχυρότερους πολιτικούς του σήμερα, περιλαμβάνει επίσης τον Γερμανό πρέσβη Τόμας Σκίμπ και την Πρέσβη της Σερβίας στη Γερμανία Σνεζάνα Γιάνκοβιτς.

Το αεροπλάνο προσγειώθηκε στις 4.15 το απόγευμα και ο Πρόεδρος Βούτσιτς υποδέχτηκε την καγκελάριο με ένα μπουκέτο λουλούδια, καλωσορίζοντας την στα γερμανικά.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς καλωσορίζει τη Μέρκελ στο Βελιγράδι, την προηγούμενη φορά το 2015 όταν ήταν Πρωθυπουργός.


Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου δεν θα εξαφανιστεί και πρέπει να επιλυθεί και ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς τόνισε ότι η Σερβία γνωρίζει τους όρους ένταξης στην ΕΕ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι τα μέλη της ΕΕ έχουν μεγάλο γεωστρατηγικό ενδιαφέρον να κάνουν όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων παράδειγμα στην ΕΕ.

Επισήμανε ότι χαίρεται που ακούει ότι η Σερβία ασχολείται τώρα εντατικά με τη δικαστική μεταρρύθμιση και πρόσθεσε ότι η ΕΕ πρέπει θα το αξιολογήσει αυτό σημειώνοντας πρόοδο.

 Η διαδικασία του Βερολίνου αυξάνει τη συνδεσιμότητα στην περιοχή και βοηθά τη διαδικασία ένταξης. Επίσης, τίθενται οι ίδιοι όροι για όλα τα κράτη μέλη.

 «Εμείς που είμαστε ήδη κράτη μέλη έχουμε μεγάλο γεωστρατηγικό συμφέρον να ενταχθούν όλες αυτές οι χώρες στην ΕΕ», είπε η Μέρκελ.



Πρόσθεσε ότι μερικές φορές υπάρχει μια οπισθοδρόμηση, καθώς έχει επιρροή από άλλα μέρη του κόσμου, αλλά ότι η ΕΕ πρέπει να τα λάβει υπόψη  και ότι έχει σημαντικό γεωστρατηγικό συμφέρον να προσεγγίσει την περιοχή της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε απόψε ότι η Σερβία έχει αυξήσει ακόμη και τις εμπορικές της συναλλαγές με τη Γερμανία τρεις φορές τα τελευταία 10 χρόνια και ότι οφείλει μεγάλη ευγνωμοσύνη στην οικονομική της ανάπτυξη στη χώρα αυτή.

«Χρωστάμε στη Γερμανία, στην κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ, την οικονομική ανάπτυξη, ως υποστήριξη των επενδύσεων στα Δυτικά Βαλκάνια», δήλωσε ο Βούτσιτς.


Σύμφωνα με εντόπιους αναλυτές, το Βερολίνο κατέστησε έτσι σαφές ότι η Σερβία έχει καίρια θέση στην περιοχή και ότι όλες οι διαδικασίες στα Δυτικά Βαλκάνια εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το Βελιγράδι.

Η επίσκεψη αξιολογείται επίσης ως πρόθεση της Μέρκελ να αφήσει τα Δυτικά Βαλκάνια "ως κληρονομιά" στον διάδοχό της στο τέλος της θητείας της και της πολιτικής της καριέρας.

politika.rs

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr