Συνέντευξη του Ερντογάν μετά τη συνάντηση με Μπάιντεν


Οκτώβριος 31, 2021. Ελλάδα.

 Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραχώρησε συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Ηγετών της G-20 στη Ρώμη, αναφέρει τούρκικο δημοσίευμα.

 

Κούρδοι Συρίας και τα F-16

 

Σχετικά με τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε, «Μεταφέραμε τη λύπη μας για την υποστήριξη στις τρομοκρατικές οργανώσεις PKK/PYD στη Συρία που έλαβαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πιστεύω ότι η επόμενη διαδικασία δεν θα συνεχιστεί έτσι».

Ανέφερε ότι το θέμα της αγοράς των νέων F-16 ήταν επίσης στην ατζέντα κατά τη συνάντηση με τον Μπάιντεν, ο Πρόεδρος είπε: «Είδα τη θετική προσέγγιση του Μπάιντεν στον εκσυγχρονισμό των F-16 και στις νέες αγορές. Ο Μπάιντεν είπε: Είστε επιβαρυμένος στο Κογκρέσο. Αναμένουμε την απαραίτητη προσοχή από εσάς».

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών παρακολουθούν τη διαδικασία.

 

 

Η οικονομία

 

«Στις συνόδους κορυφής, αξιολογήσαμε πρωτίστως τους κύριους κινδύνους σχετικά με τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές.

Αν και η παγκόσμια οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει το 2021, οι οικονομίες μας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις. Ιστορικές αυξήσεις παρατηρούνται στις τιμές των εμπορευμάτων. 

Τα ιδρύματα που ελέγχουν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν θα πρέπει να αποτελούν το όργανο πολιτικής χειραγώγησης χωρίς καμία λογική οικονομική αιτιολόγηση.

Η Τουρκία είναι η χώρα που αντανακλά λιγότερο τις επιπτώσεις των παγκόσμιων διακυμάνσεων στους πολίτες της.

Στις συναντήσεις κορυφής, τονίσαμε τη σημασία της ομαλής λειτουργίας της εφοδιαστικής αλυσίδας στο διεθνές εμπόριο.

Αυτό που είδαμε τα τελευταία δυόμισι χρόνια αποκάλυψε τη σημασία της πρόσβασης όλης της ανθρωπότητας σε βασικές υπηρεσίες υγείας.

Κανείς από εμάς δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής μέχρι να είμαστε όλοι ασφαλείς.

Κάναμε την πρόταση να συναντιόμαστε πιο συχνά για τις οικονομικές σχέσεις.

 

Το θέμα του εκσυγχρονισμού των υπαρχόντων F-16 μας ή της παροχής νέων F-16 ήρθε στο προσκήνιο. Οι υπουργοί Άμυνας μας, παρακολουθούν τη διαδικασία.


Συνάντηση με Μακρόν


Η συνάντησή μας με τον κ. Μακρόν ξεκινά κυρίως από το Αφγανιστάν, τη Λιβύη, τη Συρία. Αυτή τη στιγμή, ο κ. Μακρόν έχει μια προσπάθεια συνόδου κορυφής για τη Λιβύη, έχει μια πρόσκληση για αυτήν. Μοιραστήκαμε τις σκέψεις μας για αυτήν την πρόσκληση. Είναι θέμα διεξαγωγής μιας διάσκεψης αντίστοιχης με τη Διάσκεψη του Βερολίνου.

 

Μετανάστευση από το Αφγανιστάν

 

Νέο κύμα μετανάστευσης από το Αφγανιστάν δεν διαφαίνεται επί του παρόντος για την Τουρκία. Όταν βλέπουμε τα επίσημα στοιχεία, υπάρχει ένας αριθμός 300.000. Λαμβάνουμε τα μέτρα μας και σε αυτό το σημείο δεν σκοπεύουμε να ανοίξουμε τις πόρτες μας στη μεγάλη μετανάστευση.

 

Η Ανατολική Μεσόγειος

 

Η Ανατολική Μεσόγειος δεν ήταν ποτέ στην ατζέντα στη σημερινή μας συνάντηση με τον Μπάιντεν. Οπότε δεν είναι έγινε καμία συζήτηση με τον Μπάιντεν.

Όσον αφορά τις συζητήσεις της ΕΕ για την ίδρυση του δικού της στρατού αυτό είναι ένα project που δεν μπορεί να γίνει, δεν είναι δυνατό.

Ntv.com.tr

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr