Ρωσία και Τουρκία αποφάσισαν να μην μιλούν δημόσια για την κοινή παραγωγή των S-400


Νοέμβριος 17, 2021. Ελλάδα.

 

Οι εκπρόσωποι της Ρωσίας και της Τουρκίας αποφάσισαν να μην αποκαλύψουν λεπτομέρειες σχετικά με την κοινή παραγωγή στοιχείων των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400. 

Δεν θα υπάρξουν δηλώσεις, δήλωσε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα μετά τις συνομιλίες με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσες.

«Όσον αφορά την από κοινού παραγωγή εξαρτημάτων S-400, και οι δύο πλευρές -Τουρκία και Ρωσία- συμφώνησαν να μην αποκαλύψουν καμία λεπτομέρεια», ανέφερε ο Ερντογάν .

Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε το θέμα «ευαίσθητο» για τη Ρωσία και την Τουρκία. 

Τον Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν στο Σότσι, οι δύο πλευρές μίλησαν για τη δυνατότητα συνέχισης της συνεργασίας όσον αφορά τη στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία, καθώς και την παραγωγή των S-400, είχε δηλώσει ο γραμματέας Τύπου του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Τα μέρη συζήτησαν επίσης την πιθανή παραγωγή ορισμένων εξαρτημάτων σε τουρκικό έδαφος. 

Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν σύμβαση για την προμήθεια συστημάτων αεράμυνας S-400 από τη Μόσχα στην Άγκυρα το 2017.

 Η απόφαση της Άγκυρας δυσαρέστησε τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να προσπαθούν να πείσουν την Τουρκία να εγκαταλείψει τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας. Για πολύ καιρό, οι Ηνωμένες Πολιτείες απείλησαν την Τουρκία με κυρώσεις για την αγορά των S-400. 

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι NBC News, ο γενικός διευθυντής της Rostec,  Σεργκέι Τσεμέζοφ, χαρακτήρισε την προμήθεια συστημάτων αεράμυνας S-400 στην Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, νίκη για τη Ρωσία, παρά τη δυσαρέσκεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σημείωσε επίσης ότι το αντιπυραυλικό σύστημα θα μπορούσε να ενδιαφέρει τη Σαουδική Αραβία.

Взгляд  (vzglyad)

 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr