Sabah: «Οθωμανικό χαστούκι στους βαρόνους των τόκων» η επανασύνδεση Τουρκίας – ΗΑΕ


Νοέμβριος 29, 2021. Ελλάδα.

 

Η επίσκεψη του διαδόχου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαΐντ αλ Ναχιάν στις 24 Νοεμβρίου στην Άγκυρα θα πρέπει να διαβαστεί ως μια πραγματικότητα που συμβολίζει την επιρροή της νέας Τουρκίας στην παλιά Μέση Ανατολή, καθώς και τη νέα διπλωματική περίοδο που έχει ξεκινήσει με κάποιες χώρες με τις οποίες έχει προβλήματα, γράφει ο αρθρογράφος της Sabah Μπερτζάν Τουτάρ.

 

Γεωπολιτική και Γεωοικονομική…

 

Στο πλαίσιο αυτό, η επίσκεψη συμβολίζει δύο ριζοσπαστικές κινήσεις στη γεωπολιτική και την γεωοικονομική.

Από γεωπολιτική άποψη, μετά τη μεγάλη ασιατική επέκταση της Τουρκίας με κέντρο την Κίνα και τη Ρωσία τώρα φαίνεται να δίδει βάρος στη Δυτική Ασία από τον Κόλπο έως την Αίγυπτο.

Αφού εδώ και δέκα χρόνια, έχουμε μια επώδυνη περίοδο με δράστες όπως είναι η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ.

Για τον λόγο αυτόν, η άφιξη του του διαδόχου αλ Ναχιάν, ο οποίος είναι γνωστός ως η πιο μαχητική μορφή του αντι-τουρκικού μπλοκ στη Μέση Ανατολή, θα πρέπει να εκληφθεί ως ένδειξη ότι η προβληματική διαδικασία έχει τελειώσει.

 Όσον αφορά τους γεωοικονομικούς όρους, η επίσκεψη επισημαίνει ότι το νέο οικονομικό σύστημα το οποίο ακολουθεί η Τουρκία αντί του οικονομικού μοντέλου που βασίζεται στην λεηλασία των τόκων και του συναλλάγματος που έχει υιοθετηθεί από τις χώρες της περιοχής. 


Κλιμάκωσε η Δύση τις οικονομικές τρομοκρατικές επιθέσεις


Αυτός είναι εν μέρει ο λόγος που, πριν από την επίσκεψη, ο κόσμος του Ατλαντικού  κλιμάκωσε τις οικονομικές τρομοκρατικές επιθέσεις κατά της χώρας μας μέσω χειραγώγησης συναλλαγματικών ισοτιμιών στο υψηλότερο επίπεδο.

Ωστόσο, οι συμφωνίες (των 10 δις δολαρίων) που υπέγραψε ο Αλ Ναχιάν έμοιαζαν με οθωμανικό χαστούκι μπροστά στους βαρόνους των τόκων και του συναλλάγματος που τρελάθηκαν.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο δυτικός κόσμος θα τρελαθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα.

 Διότι το νέο παράδειγμα οικονομικής ανάπτυξης που ανακοίνωσε ο κ. Ερντογάν δεν στεγνώνει μόνο τις βρύσες ενοικίασης των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών συμμοριών στην Τουρκία, αλλά υπονομεύει και τον τροχό εκμετάλλευσης αυτών των συμμοριών στις χώρες της περιοχής. 

Επομένως, η επιστροφή της νέας Τουρκίας στην περιοχή θα κλονίσει βαθιά το πολιτικό και οικονομικό σύστημα εκμετάλλευσης.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποτελούν πλέον αξιόπιστη εγγύηση

 

 Διότι οι παλίρροιες των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών που βάζουν σε μπελάδες και τους στενότερους συμμάχους τους, όπως η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ, που ανησυχούν για την επιβίωσή τους κάνει τους δράστες να πανικοβάλλονται ακόμη περισσότερο.

Πράγματι, τόσο το Άμπου Ντάμπι όσο και το Ριάντ αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποτελούν πλέον αξιόπιστη εγγύηση.

Στη Λιβύη, την Υεμένη και τη Συρία , είδαν ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη τους είχαν αφήσει ήσυχους. 

Γι' αυτό ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «αύξησε την προσφορά πετρελαίου» τη ζήτηση σε καθεμία που έδωσε αρνητική απάντηση στις δύο χώρες.

Ενώ ενίσχυσε τη φήμη της με την πολιτική που ακολούθησε, η Τουρκία δεν άφησε μόνο τους φίλους της με τους οποίους είχε κοινή μοίρα σε μια ευρεία γεωγραφία που εκτείνεται από τη Συρία έως τη Λιβύη, από το Ιράκ στον Καύκασο, από τη Σομαλία στο Πακιστάν και από Κατάρ προς Κασμίρ. 

Έδειξε ότι ήταν άνθρωπος του λόγου του και υποστήριζε τους συμμάχους του υπό όλες τις συνθήκες. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία έχουν βιώσει από κοντά αυτό το γεγονός.


Η νέα Τουρκία δίνει ελπίδα στην παλιά Μέση Ανατολή


Η Τουρκία, που έχει ανέβει σε κομβική θέση στις παγκόσμιες ισορροπίες, θέλει πλέον να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή. 

Ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι να ενεργοποιηθεί εκ νέου η πολιτική επαναφοράς των προβλημάτων με τις χώρες της περιοχής.

Σε αυτό το πλαίσιο, η στρατηγική ανοίγματος με την Αίγυπτο, η επικοινωνία με το Ισραήλ, η προσέγγιση με τα ΗΑΕ και η σταδιακή στρατηγική συμφιλίωσης με τη Σαουδική Αραβία είναι σε ισχύ.


Αναμφίβολα, η επιστροφή της Τουρκίας στην περιοχή συμβολίζει την επιστροφή στην πατρίδα παρά το λάθος. 

Αυτό το άνοιγμα όχι μόνο θα εξασφαλίσει την επιστροφή των επενδύσεων του Κόλπου στην Τουρκία , αλλά και θα επιταχύνει τη συμφιλίωση σε διμερή και περιφερειακά ζητήματα.
Όπως είναι φυσικό, ο νέος τουρκικός άνεμος, που ανοίγει την πόρτα σε νέα συναίνεση , θα ανανεώσει και την παλιά Μέση Ανατολή από κάθε άποψη.

 SABAH, Bercan Tutar

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr