Σουλεϊμάν Σοϊλού: Οι δυτικές χώρες θέλουν να αποκτήσουν τον έλεγχο των κοιτασμάτων πετρελαίου

 

 


«Η Τουρκία κατηγορεί τη Δύση για την κλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο», γράφει το δημοσίευμα


Δεκέμβριος 29, 2021. Ελλάδα.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, έκανε ορισμένες σημαντικές δηλώσεις, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu σήμερα, 29 Δεκεμβρίου.

Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού είπε ότι σε σχέση με τις αυξανόμενες προκλήσεις, το προσωπικό της τουρκικής ακτοφυλακής θα αυξηθεί, ενδεχομένως και αρκετές φορές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πηγή έντασης κοντά στα σύνορα της Τουρκίας είναι η «αυξανόμενη όρεξη» της Δύσης, η οποία θέλει να αποκτήσει τον έλεγχο των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου.

 Είπε χαρακτηριστικά:

«Οι χώρες της Ανατολής είναι πλούσιες σε φυσικούς πόρους, αλλά υπανάπτυκτες, ενώ τα αποθέματα κοιτασμάτων στη Δύση είναι λιγοστά, αλλά τα ίδια τα κράτη είναι ανεπτυγμένα. Αυτή η ανισορροπία συμβάλλει στην αποσταθεροποίηση και σχηματίζει μεταναστευτικές ροές».

Σύμφωνα με τον Σοϊλού, η Τουρκία επηρεάζεται από τις διεργασίες στο Αφγανιστάν ενώ συγχρόνως τόνισε τις προσπάθειες των ΗΠΑ να αποκτήσουν ερείσματα στα Βαλκάνια και στο δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας.

 Υπενθύμισε, επίσης, μια πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Ακτοφυλακής και των Ηνωμένων Πολιτειών:

«Είναι αρκετά αναμενόμενο ότι η Ουάσιγκτον θα εκμεταλλευτεί την έλλειψη πόρων και την αντιτουρκική φοβία της Αθήνας και θα κερδίσει μακροπρόθεσμα ερείσματα στην Ελλάδα», δήλωσε, ενώ αναφερόμενος στην κριτική για τις πολιτικές της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Σοϊλού είπε:

«Σήμερα στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και η Ιταλία προσπαθούν να αυξήσουν την επιρροή τους. Καμία από αυτές τις χώρες δεν έχει άμεση πρόσβαση σε αυτό το τμήμα της Μεσογείου», όπως αναφέρει το ρωσικό δημοσίευμα.

Eurasia Daily

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr