Άκαρπος και πάλι ο διάλογος ιστορικών Βόρειας Μακεδονίας- Βουλγαρίας


Δεκέμβριος 10, 2021. Ελλάδα.

Σκόπια.

Μετά από μια εξαντλητική συζήτηση, κατά τη δεύτερη μέρα της συνάντησης της Επιτροπής των Ιστορικών, διαφάνηκε ότι και οι δύο πλευρές απέχουν ακόμη πολύ από μια λύση που θα οδηγούσε στη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας τόσο στη Βόρεια Μακεδονία, όσο και στη Βουλγαρία.

Άκαρπος ήταν ο διάλογος στην επίτευξη του κοινού στόχου της οικοδόμησης σχέσεων καλής γειτονίας και φιλίας όπου δεν θα υπάρχει το παρελθόν και οι διαφορετικές ερμηνείες της ιστορίας.

Αυτό έγινε φανερό στη διήμερη διαδικτυακή 16η συνάντηση των μελών της Μικτής Πολυθεματικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για Ιστορικά και Εκπαιδευτικά Θέματα Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, χθες και σήμερα συζητήθηκαν αρκετά θέματα σημαντικά για το έργο της Επιτροπής.

«Συζητήθηκαν τα σχόλια για τα σχολικά βιβλία ιστορίας. Παραμένουν διαφορές στην προσέγγιση και κατανόηση του ρόλου της ιστορίας και της ιστορικής εκπαίδευσης στις σύγχρονες κοινωνίες και στην οικοδόμηση καλών σχέσεων απαλλαγμένων από την πολιτικοποίηση της ιστορίας.

» Η προσέγγιση που βασίζεται στις θετικές ευρωπαϊκές εμπειρίες και τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και της UNESCO παραμένει η βάση στο έργο της Βόρειας Μακεδονίας στην Επιτροπή και ως εκ τούτου  παραμένουν οι κύριες παρεξηγήσεις με τους συναδέλφους από τη Σόφια, οι οποίοι υποστηρίζουν μια αποκλειστική προσέγγιση που είναι ξένη στη σύγχρονη κατανόηση της ιστορικής παιδείας «που συνεπάγεται μια πολυπρισματική και διεπιστημονική προσέγγιση», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.

Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Φεβρουαρίου του νέου έτους.

Mkd.mk

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr