«Δριμύτατη αντίδραση» των Σλάβων στην Αλβανία για εκβουλγαρισμούς


Δεκέμβριος 27, 2021. Ελλάδα.

Τίρανα.

Ο σύλλογος της σλαβικής κοινότητας στην πρωτεύουσα της Αλβανίας, «Ίλιντεν» καθώς και το παράρτημά του στο Γκόλο Μπάρντο καταδίκασαν έντονα σε γραπτή ανακοίνωση «την πρόσφατη προσπάθεια της βουλγαρικής πρεσβείας στα Τίρανα να δείξει την ύπαρξη μιας ανύπαρκτης βουλγαρικής μειονότητας στην περιοχή Γκόλο Μπάρντο», αναφέρει η MakPress.

«Τις μέρες πριν από τις γιορτές της Πρωτοχρονιάς, οι Βούλγαροι προπαγανδιστές στη Δημοκρατία της Αλβανίας, κάνουν προσπάθειες αναζήτησης Βουλγάρων στα χωριά στο Γκόλο Μπάρντο, όπου - επαναλαμβάνουμε: δεν υπάρχουν.

 Συγκεκριμένα, ο πρόξενος της βουλγαρικής πρεσβείας στα Τίρανα μοίρασε πρωτοχρονιάτικα πακέτα στους μαθητές των σχολείων «Ελεζ Κότσι» και «10 Ποκοϊνίτσι», αναφέρει η αντίδραση του συλλόγου. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο σλαβικός πληθυσμός -που αυτοχαρακτηρίζεται ως Σλαβομακεδόνες- στο Γκόλο Μπάρντο έχει αντιδράσει έντονα σε τέτοιες δραστηριότητες.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «Οι (Σλαβο)Μακεδόνες από το Γκόλο Μπάρντο καταδίκασαν αυτή την άθλια και ανεξήγητη ενέργεια της βουλγαρικής πρεσβείας στα Τίρανα και εκτίμησαν ότι ήταν μια ακόμη πράξη προπαγάνδας των εκπροσώπων αυτής της πρεσβείας. Στην αντίδραση αναφέρεται επίσης ότι ο σλαβομακεδονικός σύλλογος «Ilinden-Tirana» και το παράρτημα του στο Γκόλο Μπάρντο, ως εκπρόσωποι των Σλάβων στην Αλβανία, δείχνουν αλληλεγγύη στις πολυάριθμες αντιδράσεις του σλαβικού πληθυσμού στην περιοχή».

«Ταυτόχρονα, θεωρούμε απαραίτητο να μεταφέρουμε στην παγκόσμια κοινότητα το μήνυμα των  Σλαβομακεδόνων από το Γκόλο Μπάρντο - ότι ήταν πάντα ‘Μακεδόνες’ και δεν θα είναι ποτέ Βούλγαροι!».

«Είμαστε πολίτες με αξιοπρέπεια και είμαστε περήφανοι που είμαστε (Σλαβο) ‘Μακεδόνες’ εδώ και αιώνες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επιπρόσθετα, το μοναδικό κόμμα των Σλάβων στην Αλβανία, η «Μακεδονική Συμμαχία για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση», αντέδρασε στην «πρόσφατη συμπεριφορά της βουλγαρικής πρεσβείας στα Τίρανα να παρουσιάζει τεχνητά τους Μακεδόνες στην περιοχή  Γκόλο Μπάρντο ως Βούλγαρους», ανέφερε η εφημερίδα των Σκοπίων «Σλόμποντεν Πετσάτ». .

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr