Ισραηλινά ΜΜΕ: «Η Τουρκία μπορεί να φτιάξει τις σχέσεις με το Ισραήλ»


Ο Ερντογάν κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Εμίρη του Κατάρ


Δεκέμβριος 8, 2021. Ελλάδα.


Η Άγκυρα μπορεί να αναθερμάνει τις σχέσεις της με την Ιερουσαλήμ εάν η ισραηλινή κυβέρνηση εφαρμόσει συγκεκριμένα μέτρα υπέρ των Παλαιστινίων, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήμερα (Τετάρτη) σε συνομιλία με δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στο Κατάρ. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής ιστοσελίδας «Daily Sabah», ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να εργαστεί για να ζεστάνει τις σχέσεις με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, εάν οι χώρες προβούν σε διαφορετικά βήματα.

 Οι σχέσεις με την Αίγυπτο έχουν επιδεινωθεί εν μέσω της υποστήριξης της Τουρκίας στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία έχει οριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση στη χώρα μετά το πραξικόπημα κατά του καθεστώτος Μόρσι.

«Ο υπουργός Εξωτερικών και η υπηρεσία πληροφοριών μας θα διαδραματίσουν ενεργό ρόλο σε σχέση με τις σχέσεις με το Άμπου Ντάμπι», είπε ο Ερντογάν. «Μια παρόμοια διαδικασία μπορεί να συμβεί και στο Ισραήλ, γιατί όχι;».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα TRT, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε σε συνομιλία με δημοσιογράφους ότι είχε συνομιλίες με το Ισραήλ στο παρελθόν, αλλά σε αυτό το σημείο το Ισραήλ πρέπει να είναι πιο ευαίσθητο σε σχέση με την πολιτική του έναντι των Παλαιστινίων.

«Το Ισραήλ πρέπει να είναι ευαίσθητο στην Ιερουσαλήμ και στο τέμενος αλ Άκσα», είπε ο Ερντογάν. Μόλις δούμε τέτοια εξέλιξη, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αναλάβουμε δράση. Η ισραηλινή πλευρά γνωρίζει ήδη τι μας ανησυχεί. Ξέρουμε επίσης τι ανησυχεί το Ισραήλ. Επομένως, θα λύσουμε το πρόβλημα με βάση τις ανησυχίες».

Ο Τούρκος πρόεδρος επισκέπτεται τη Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, όπου συναντήθηκε χθες με τον εμίρη Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι. 

Η δήλωση του Ερντογάν έρχεται στο πλαίσιο της κρίσης με το ζεύγος των Ισραηλινών που συνελήφθησαν στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο μήνα. Το ζευγάρι που φωτογράφισε την κατοικία του Ερντογάν συνελήφθη και αφέθηκε ελεύθερο μόνο μετά από παρέμβαση του Ερντογάν.

Μετά την επιστροφή των Ισραηλινών στο Ισραήλ, ο Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ και ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ είχαν συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο. 

Israel Hayom

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr