«Η ΕΕ δεν λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα της τουρκοκυπριακής κοινότητας»


Τίτλος από το ρωσικό δημοσίευμα

Δεκέμβριος 17, 2021. Ελλάδα.

 

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε στις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ για γενικά θέματα, μετέδωσε σήμερα, 17 Δεκεμβρίου, το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, οι αποφάσεις που ελήφθησαν αποδεικνύουν ότι η ΕΕ καθοδηγείται από την αλληλεγγύη των κρατών μελών και όχι από ένα στρατηγικό όραμα. 

Στην ανακοίνωση σημειώθηκε:

«Η ΕΕ δεν λαμβάνει υπόψη της τα συμφέροντα της τουρκοκυπριακής κοινότητας, αγνοεί τις προκλητικές ενέργειες της ελληνικής πλευράς στην Ανατολική Μεσόγειο. Μέχρι να αλλάξει η θέση της η Ευρωπαϊκή Ένωση, η εποικοδομητική συμβολή των Βρυξελλών στην επίλυση των διαφορών στην Κύπρο είναι αδύνατη».

Από την άλλη πλευρά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ τόνισε ότι «η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται από την ΕΕ» και  ότι «οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ βρίσκονται σε αδιέξοδο».

Υπενθυμίζεται ότι στο έδαφος της Κύπρου που κατέχεται από τα τουρκικά στρατεύματα, υπάρχει η λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», της οποίας η ανεξαρτησία αναγνωρίζεται επίσημα μόνο από την Τουρκία. 

Σημειώνεται , επίσης, ότι τον Νοέμβριο του 2020, ευρωπαίοι γραφειοκράτες και ευρωπαϊκές χώρες αρνήθηκαν να υποστηρίξουν την πρόταση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την κατάργηση της τελωνειακής ένωσης μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρά το γεγονός ότι τα τουρκικά στρατεύματα κατέχουν το έδαφος της Κύπρου, πλήρους μέλους της ΕΕ, ορισμένες χώρες της ΕΕ, ιδίως η Πολωνία, υποστηρίζουν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Eurasia Daily

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr