«Το Ισραήλ έπρεπε να εφευρεθεί αν δεν υπήρχε»- Αμερικανός αξιωματούχος


«Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης επικαλέστηκαν έναν Αμερικανό αξιωματούχο που είπε: Το Ισραήλ έπρεπε να εφευρεθεί αν δεν υπήρχε»

Δεκέμβριος 20, 2021. Ελλάδα.

Αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης επεσήμανε ότι η πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης για το Ισραήλ αντικατοπτρίζεται στις δηλώσεις Μπάιντεν κατά την πρόσφατη κλιμάκωση στη Λωρίδα της Γάζας, τονίζοντας σε αυτό το πλαίσιο ότι «η ασφάλεια του Ισραήλ είναι και η ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών».

Αξιοσημείωτες δηλώσεις του  αναφέρονται στην ισραηλινή εφημερίδα «Maariv», ότι «αν δεν υπήρχε το Ισραήλ, θα  έπρεπε να είχε εφευρεθεί»

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν συνεχίζει να διευρύνει τον κύκλο των χωρών που έχουν υπογράψει τις συμφωνίες του Αβραάμ και ότι ο Μπάιντεν δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην η περιοχή.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, του οποίου το όνομα δεν αποκαλύφθηκε, φέρεται να είπε ότι το Ισραήλ είναι κεντρικής σημασίας στις πολιτικές των ΗΠΑ, εξηγώντας ότι «το Ισραήλ βρίσκεται στο επίκεντρο, επίσης εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν καταφέρει να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τους Παλαιστίνιους, έχουμε βάλει θεμέλια που θα συνεχιστούν, και ο Μπάιντεν είναι πολύ αφοσιωμένος στη λύση δύο κρατών στην ισραηλινή σύγκρουση - η παλαιστινιακή ασφάλεια, η ασφάλεια του Ισραήλ είναι κεντρικό στοιχείο της πολιτικής των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή.

Για τις Αβρααμικές συμφωνίες με τις χώρες της περιοχής, ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται συνεχώς για να τις ενισχύσουν και να διευρύνουν τον κύκλο των συμμετεχουσών χωρών, τονίζοντας: «Εστιάζουμε πολύ σε αυτό».

Ο ίδιος Αμερικανός αξιωματούχος έθιξε την Αίγυπτο και την Ιορδανία, επισημαίνοντας ότι η πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στις δύο αυτές χώρες επηρεάζεται από τις σχέσεις του Ισραήλ με αυτές και ότι «οι σχέσεις με την Ιορδανία επέστρεψαν στην εποχή τους μετά την αντικατάσταση της εξουσίας στο Ισραήλ και τη συγκρότηση της κυβέρνησης Μπένετ-Λάπιντ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να ενθαρρύνουν αυτές τις σχέσεις».

Όσον αφορά την εκτίμησή του για την κατάσταση στη Συρία φέτος, είδε ότι το 2021 ήταν «ένα από τα πιο ήσυχα χρόνια από το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου», «παρά την αύξηση του αριθμού των ξένων μαχητών στη Συρία».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος μίλησε για την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, λέγοντας ότι η Ουάσιγκτον προσφέρεται να επιστρέψει σε αυτήν λαμβάνοντας υπόψη την ασφάλεια του Ισραήλ, σημειώνοντας σε αυτό το πλαίσιο ότι «το Ιράν δεν είναι μόνο το πρόβλημα των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ, είναι ένα διεθνές πρόβλημα», προσθέτοντας ένα σχόλιο σχετικά λέγοντας ότι «η κατάσταση του προγράμματος Το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα είναι ανησυχητικό.

Ο αξιωματούχος επανέλαβε τις αμερικανικές δηλώσεις ότι η διοίκηση του Μπάντεν εξακολουθεί να «δεσμεύεται να ολοκληρώσει την πώληση αεροσκαφών F35 στα ΗΑΕ, παρά τις δυσκολίες στη διαπραγμάτευση των όρων της πώλησης. Με αυτούς τους όρους, ελήφθη υπόψη η ισραηλινή στρατιωτική-τεχνολογική υπεροχή, σύμφωνα με τις αποφάσεις των Αμερικανών νομοθετών».

i24news, arabic.rt.com,

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr