Λιβύη: «Φόβοι ξεσπάσματος εμφυλίου πολέμου μετά από πιθανή αναβολή των εκλογών»


Δεκέμβριος 20, 2021. Ελλάδα.

 

Η βουλευτής Ασμάν αλ Αούν προειδοποίησε ότι η Λιβύη απειλείται από το ξέσπασμα ενός νέου εμφυλίου πολέμου, «σε περίπτωση κατάρρευσης της εκλογικής διαδικασίας χωρίς σαφείς λύσεις», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Είναι πιθανό κάποια τοπικά κόμματα που παρεμποδίζουν την εκλογική διαδικασία να εκμεταλλευτούν την είδηση ​​της αναβολής των εκλογών για να αποσταθεροποιήσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε αρκετές περιοχές, εκμεταλλευόμενα την κατάσταση του διεθνούς χάους, λόγω της επιφυλακτικότητας ορισμένων εξωτερικών δυνάμεων οι οποίες δυστρόπησαν με ορισμένα ονόματα που προτάθηκαν στις τελικές λίστες της προεδρίας», είπε η Αλ Αούν σε δηλώσεις της στο κανάλι «Libya Totekheb», ειδικά μετά την άφιξη της  απεσταλμένης του ΟΗΕ, Στέφανι Ουίλιαμς.

Πρόσθεσε ότι «εκδόθηκαν οδηγίες των ΗΠΑ προς την Ύπατη Εκλογική Επιτροπή και τη Βουλή των Αντιπροσώπων να ανακοινώσουν την αναβολή των εκλογών από 3 έως 4 μήνες από την ημερομηνία της 24ης Δεκεμβρίου, ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για τον επικεφαλής της επιτροπής Ιμάντα λ Σαγιέχ, για να εξαιρεθούν ορισμένα ονόματα, κυρίως ο Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι, λόγω του ποινικού δικαστηρίου και ο  Αμπντέλ Χαμίντ αλ Νταμπάιμπα λόγω εκπαιδευτικών προσόντων».

Και συνέχισε:

«Η διεθνής κοινότητα δεν έχει ένα ενιαίο όραμα για τη Λιβύη, και επίσης ζει σε μια κατάσταση έντονης διαίρεσης λόγω των ημερομηνιών των εκλογών και των ονομάτων των υποψηφίων.

Η Βρετανία, για παράδειγμα, θέλει να ακυρώσει το προεδρικές εκλογές και να διατηρήσουν μόνο τις κοινοβουλευτικές, ενώ το Παρίσι και η Ουάσιγκτον συμφωνούν να διεξαγάγουν ολοκληρωμένες ταυτόχρονες κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές πριν από τα μέσα του έτους. Ωστόσο,  Ρωσία, διαφοροποιείται από τις προηγούμενες χώρες αφού δεν βλέπει καμία σημασία για την εκλογική διαδικασία χωρίς τη συμμετοχή του Σαΐφ αλ Ισλάμ στις τελικές λίστες των προεδρικών υποψηφίων για αυτόν που θεωρούν ότι είναι ο πιο ευνοούμενος υποψήφιος από όλους».

Πρόσθεσε, «η περίπτωση του Σαΐφ αλ-Ισλάμ είναι πολύ περίπλοκη, ανάμεσα σε ένα ευρύ κοινό που τον υποστηρίζει με νοσταλγία για την εποχή του καθεστώτος του πατέρα του και σε αυτούς που ανέτρεψαν το προηγούμενο καθεστώς, που θέλουν ξεκάθαρα να τον αποκλείσουν από την εκλογική κούρσα. υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».

Και συνέχισε, «Αυτός είναι ένας από τους λόγους που άλλαξαν τις θέσεις ορισμένων χωρών σχετικά με τις εκλογές και τον φόβο τους ότι ορισμένες από τις τρέχουσες διαφορές μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων και του κράτους θα μπορούσαν τελικά να οδηγήσουν σε μια τρομερή κρίση εμφυλίου πολέμου παρόμοια με τον πόλεμο που ακολούθησε τις εκλογές του 2014, ειδικά με τη συνεχιζόμενη κυριαρχία ενός συγκεκριμένου πολιτικού φάσματος».



Al Saaa24.com

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr