Δημοσκόπηση: Σχεδόν το 70% των Βουλγάρων αντιτίθεται στις διαπραγματεύσεις της ΕΕ με τα Σκόπια



Ιανουάριος 12, 2022. Ελλάδα.

 

Σόφια

Το 60,9% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση της Alpha Research πιστεύει ότι η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας πρέπει να γίνει μέλος της Ε.Ε. Σύμφωνα με το 32,2%, δεν πρέπει να συνδεθεί και το 6,9% των ερωτηθέντων δεν έχει άποψη.

Ακολουθούν οι απαντήσεις στην ερώτηση 

"Πρέπει η Βουλγαρία να υποστηρίξει τις διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ πριν από μια συμφωνία για τα αμφισβητούμενα ζητήματα;":


Το 69% των Βουλγάρων πιστεύει ότι δεν πρέπει να επιτραπεί η έναρξη των διαπραγματεύσεων χωρίς να επιλυθούν τα ανοιχτά ζητήματα. Τον Νοέμβριο του 2020 με αυτή τη στάση ήταν 81,1 τοις εκατό.

Αυτή η έρευνα θα ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στις βουλγαρικές αρχές όταν αποφασίσουν να άρουν το βέτο στα Σκόπια.



Σχεδόν το 62% των συμμετεχόντων σε ειδική δημοσκόπηση της Alpha Research πιστεύει ότι οι νέες κυβερνήσεις της Βουλγαρίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας θα πρέπει να διατηρήσουν την τρέχουσα θέση τους, αλλά να την αναβαθμίσουν για να ξεμπλοκάρουν τις ενταξιακές συνομιλίες στην ΕΕ. Λίγο πάνω από το 12% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι πρέπει να διατηρηθούν οι τρέχουσες θέσεις και σύμφωνα με σχεδόν το 26%, θα πρέπει να οικοδομηθεί μια εντελώς νέα θέση.

Ένα ενδιαφέρον σημείο από την έρευνα της «Alpha Research» είναι ότι κάθε έκτος Βούλγαρος έχει οικογενειακούς δεσμούς με τα Σκόπια.


Στην ερώτηση «Έχετε μεταξύ των συγγενών σας, συμπεριλαμβανομένων των μακρινών, άτομα με ρίζες στη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας», το 17,3% απάντησε «Ναι», το 81,9% «Όχι» και το 0,8% «Δεν έχω ξέρω".

Βουλγαρική Εθνική Τηλεόραση