Το Ισραήλ εξάρθρωσε ιρανικό δίκτυο κατασκοπείας με γυναίκες


Ιανουάριος 12, 2022. Ελλάδα.

 

Την Τετάρτη, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι εξάρθρωσε ένα ιρανικό δίκτυο κατασκοπείας που είχε στρατολογήσει  Ισραηλίτισσες μέσω των social media, προκειμένου να λάβει πληροφορίες.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές , οι γυναίκες συμφώνησαν να φωτογραφίσουν σημαντικές τοποθεσίες και να συγκεντρώσουν πληροφορίες, και σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις οι γυναίκες ενθάρρυναν τους γιους τους να ενταχθούν στην ισραηλινή στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.

Το Ισραήλ βλέπει το Ιράν ως τη μεγαλύτερη απειλή γι' αυτό και απείλησε να ξεκινήσει στρατιωτική δράση εναντίον του για να το αποτρέψει στην απόκτηση πυρηνικών όπλων, ενώ το Ιράν αρνείται ότι αναζητά τέτοια όπλα και υποσχέθηκε σκληρή απάντηση σε οποιαδήποτε επίθεση.


Η ισραηλινή υπηρεσία ασφαλείας (Shin Bet) είπε ότι ένας Ιρανός αξιωματικός πληροφοριών με το ψευδώνυμο ως «Rambod Namdar» στο "Facebook", ισχυριζόταν ότι είναι Εβραίος που ζούσε στο Ισραήλ και φαινόταν ότι είχε στόχο Ισραηλινούς ιρανικής καταγωγής.


Μια 40χρονη Ισραηλινή είχε έρθει σε επαφή μαζί του επί αρκετό καιρό και είχε συμφωνήσει να φωτογραφίσει την πρεσβεία των ΗΠΑ ενώ βρισκόταν στο Τελ Αβίβ, καθώς και ένα ισραηλινό κυβερνητικό γραφείο και ένα εμπορικό κέντρο.

Της ζήτησε να ενθαρρύνει τον γιο της να ενταχθεί στη Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών κατά τη διάρκεια της στρατολόγησης του στο στρατό και μίλησε μαζί του στο τηλέφωνο για να αξιολογήσει τις δεξιότητές του στην περσική γλώσσα, είπε.

Μια άλλη 57χρονη γυναίκα βρισκόταν σε επαφή με τον ύποπτο νεοσύλλεκτο για 4 χρόνια και πληρώθηκε συνολικά 5.000 $ για μια σειρά από αποστολές. Πίεσε επίσης τον γιο της να ενταχθεί στη Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών και έστειλε τα στρατιωτικά του έγγραφα στο στρατολογικό γραφείο.

Η «Σιν Μπετ» είπε ότι ίδρυσε ένα σύλλογο Ισραηλινών ιρανικής καταγωγής με στόχο τη συλλογή πληροφοριών γι' αυτούς και προσπάθησε να ενισχύσει τη σχέση της με ένα μέλος της Κνεσέτ, αλλά δεν τον κατονόμασε.

Ο επικεφαλής της ισραηλινής Γενικής Υπηρεσίας Ασφαλείας
ανακοίνωσε την εξάρθρωση του κατασκοπευτικού δικτύου

Η υπηρεσία ασφαλείας πρόσθεσε ότι τα μέλη του φερόμενου δικτύου κατασκοπείας συνελήφθησαν και αντιμετωπίζουν «βαριές κατηγορίες».

 «Γίναμε μάρτυρες απόπειρες κατασκοπείας στο εσωτερικό του Ισραήλ με την προσέγγιση Ισραηλιτισσών με υποτιθέμενη αθωότητα και πείθοντάς τες να δημιουργήσουν συνεχείς σχέσεις, και παρά τις υποψίες των υπόπτων ότι ο άνδρας είναι αξιωματικός των πληροφοριών του Ιράν, αποφάσισαν να διατηρήσουν σχέσεις και να εκτελούν διάφορα καθήκοντα που τους ζητούνταν», ανακοίνωσε η υπηρεσία.

Israel Defense, Sky News, Arabia,

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr