Καζακστάν: Το υπουργείο Εσωτερικών απειλεί με μέτρα όσους αρνούνται να καταθέσουν τα όπλα


Ιανουάριος 6, 2022. Ελλάδα.

Μόσχα.

Το Υπουργείο Εσωτερικών του Καζακστάν ανακοίνωσε ότι οι ταραχοποιοί που αντιστέκονται στο αίτημα της κατάθεσης των όπλων τους  θα υποστούν τις συνέπειες, αναφέρει το «Sputnik Καζακστάν» , επικαλούμενο το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως σημειώνει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti.

«Σε περίπτωση ένοπλης αντίστασης σε νομικά αιτήματα να καταθέσουν τα όπλα, αυτοί (οι συμμετέχοντες στις ταραχές ) θα υποστούν τις συνέπειες», ανέφερε το υπουργείο στο μήνυμά του στο Telegram.

Σημειώνεται ότι στις περιοχές του Καζακστάν έχουν ενταθεί οι περιπολίες από τμήματα αστυνομίας και Εθνοφρουράς, έχουν δημιουργηθεί σημεία ελέγχου, συλλαμβάνονται παραβάτες του νόμου και οι εγκληματίες συλλαμβάνονται και οδηγούνται σε κράτηση.


Οι μαζικές διαδηλώσεις στο Καζακστάν ξεκίνησαν στις πρώτες μέρες του 2022. Στη συνέχεια, οι κάτοικοι των πόλεων Ζαναόζεν και Άκταου στην περιοχή Μανγκίσταου  - μια πετρελαιοπαραγωγική περιοχή στα δυτικά της χώρας - αντιτάχθηκαν στη διπλάσια αύξηση των τιμών του υγραερίου και στη συνέχεια οι διαμαρτυρίες εξαπλώθηκαν σε άλλες πόλεις. 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει τεθεί στο Καζακστάν εδώ και δύο εβδομάδες. 

Ο Πρόεδρος Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγιεφ διέλυσε την κυβέρνηση και ηγήθηκε του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, εξαιρώντας τον πρώτο αρχηγό κράτους, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ , από αυτή τη θέση.


 Απευθύνθηκε στο CSTO για βοήθεια «για υπέρβαση τρομοκρατικής απειλής». Το ίδιο βράδυ, το Συμβούλιο Συλλογικής Ασφαλείας του CSTO (Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας) αποφάσισε να στείλει ειρηνευτικές δυνάμεις στο Καζακστάν στο αίτημα του Τοκάγιεφ.

 Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η Μόσχα θεωρεί τα γεγονότα στο Καζακστάν ως μια προσπάθεια εμπνευσμένη από ξένους να υπονομεύσουν βίαια την ασφάλεια και την ακεραιότητα του κράτους.

Ria.ru

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr