Αίτημα για την ακύρωση του «Ιππότη» στον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ


Daily Express

Ιανουάριος 5, 2022. Ελλάδα.


Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν υπογράψει μια αναφορά ζητώντας την ακύρωση της ιδιότητας του ‘Ιππότη’ που αποδόθηκε στον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ λόγω της απόφασής του να συμμετάσχει στην υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εισβολή στο Ιράκ το 2003.

Με αφορμή την παραδοσιακή απονομή τίτλων των ευγενών προς τιμή της Πρωτοχρονιάς, το Βασιλικό Παλάτι ανακοίνωσε ότι ο Μπλερ, ο οποίος υπηρέτησε από το 1997 έως το 2007 αφού οδήγησε τους Εργατικούς σε τρεις εκλογικές νίκες, λαμβάνει τον τίτλο του Σερ και διορίζεται Ιππότης του Τάγματος Garter, το πιο σημαντικό στην Αγγλία.

Ο τιμητικός τίτλος έχει αναζωπυρώσει την κριτική του Μπλερ, ο οποίος ενώθηκε με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους σε μια απόφαση να εισβάλει στο Ιράκ τον Μάρτιο του 2003 για να ανατρέψει το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, αφού προηγουμένως είχε οδηγήσει τη Βρετανία στον πόλεμο στο Αφγανιστάν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι υπέγραψαν σε μόλις τέσσερις ημέρες μια αναφορά που καλούν τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να ακυρώσει τον τίτλο.

 «Ο Μπλερ έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο Σύνταγμα του Ηνωμένου Βασιλείου και στον ιστό της κοινωνίας», ανέφερε η αναφορά. «Είναι προσωπικά υπεύθυνος για τους θανάτους αμέτρητων αθώων, πολιτών και στρατιωτών, σε μια σειρά συγκρούσεων. Μόνο γι' αυτό, θα πρέπει να διωχθεί για εγκλήματα πολέμου»

Ακόμη και πρώην στρατιώτες και γονείς στρατιωτών που έπεσαν στους πολέμους δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους για τον τίτλο του ιπποτισμού.

 «Οι στρατιώτες θα αναποδογυρίσουν στους τάφους τους εξαιτίας αυτού», είπε ο Ρέι Κέις, του οποίου ο γιος του Tom, 20, σκοτώθηκε στο Ιράκ το 2003. 

«Είμαι θυμωμένος που ένας άνθρωπος μπορεί να γίνει ιπποτισμός επειδή εξαπάτησε τη χώρα μας για να πάει στον πόλεμο. Δείχνει ότι το σύστημα πτυχίων έχει σπάσει από την κορυφή ως τα νύχια. Αν ρωτήσεις τον μέσο άνθρωπο στο δρόμο αν θέλει ο Μπλερ να γίνει ιππότης , η απάντηση θα είναι όχι».


Ο σημερινός ηγέτης των Εργατικών, Sir  Γουόλ Στράμερ, υπερασπίστηκε το βραβείο. 

«Πιστεύω ότι του αξίζει ο τίτλος. Προφανώς σέβομαι το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι με διαφορετικές απόψεις», είπε.

 «Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν ισχυρές απόψεις για τον πόλεμο στο Ιράκ, τότε και τώρα, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο Τόνι Μπλερ ήταν επιτυχημένος πρωθυπουργός και έκανε τεράστια διαφορά στις ζωές των ανθρώπων σε αυτή τη χώρα».

 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr