Αμερικανός εμπειρογνώμων: «Μια Μεγάλη Σερβία οδηγεί στη δημιουργία Μεγάλης Αλβανίας και το αντίστροφο»


Ιανουάριος 4, 2022. Ελλάδα.

«Μια μεγάλη Σερβία οδηγεί στη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας και το αντίστροφο». Η προσέγγιση μεταξύ του Έντι Ράμα και του Αλεξάνταρ Βούτσιτς δεν είναι «υγιή», τονίζει ο Έντουαρντ Τζόζεφ, ειδικός εξωτερικής πολιτικής -  λέκτορας στο Johns Hopkins School of Advanced International Studies στην Ουάσιγκτον.

«Στην πραγματικότητα, πρέπει να θυμόμαστε ότι μια μεγάλη Σερβία οδηγεί στη δημιουργία μιας Μεγάλης Αλβανίας και το αντίστροφο. Αυτή είναι μια πολύ επικίνδυνη δυναμική και διαχωρίζει το Κοσσυφοπέδιο, στον ποταμό Ιμπάρ ( ο βυζαντινός Ύβρος). Η περιφερειακή οικονομική αγορά είναι πολύ σημαντική για όλες τις χώρες, αλλά δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς ευρωπαϊκές, δημοκρατικές αξίες».

«Αντίθετα, μπορεί να είναι επικίνδυνη».

Προσθέτει ότι είναι ασταθές γεγονός ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν έχει ακόμη εφαρμόσει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να επιστρέψει την περιουσία της Μονής Βισόκι Ντέτσανι στη Σερβία (σημ. βρίσκεται στο Κόσοβο στο χωριό Ντέτσανι. Την έκτισε ο Σέρβος βασιλιάς Στέφανος Ούρος Γ΄ Ντέτσανσκι το 1335)

Δηλώνει ακόμη ότι το Κοσσυφοπέδιο έχει υποχρέωση να εφαρμόσει την απόφαση για την ίδρυση του «Συνδέσμου Δήμων με Σερβική Πλειοψηφία», γιατί το αποδέχτηκε το 2013 και το 2015, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.

«Η Πρίστινα μπορεί να προτείνει εποικοδομητικά πώς μπορεί να οργανωθεί η Ένωση Δήμων με Σερβική πλειοψηφία σε αρμονία με την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Κοσσυφοπεδίου, αλλά και με τα συμφέροντα των Σέρβων εκεί.

«Είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθεί ένας τέτοιος σύλλογος που δεν θα ήταν η Δημοκρατία Σέρπσκα, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία εμπιστοσύνης», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς παρουσιάζει τη Σερβία ως βασικό εταίρο στην περιοχή για τη Δύση, παρόλο που δεν είναι.

«Είναι στην πραγματικότητα ένας αποσταθεροποιητικός παράγοντας. Δεν μπορείς να είσαι εταίρος της Δύσης και ταυτόχρονα να προβάλλεις τον «Σερβικό Κόσμο», γιατί αυτά τα δύο πράγματα είναι ασυμβίβαστα».

«Δεν μπορείς να είσαι δυτικός εταίρος και ταυτόχρονα να προωθείς τον Σι Τζινπίνγκ και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, συνάπτοντας στρατηγική εταιρική σχέση με την Κίνα και τη Ρωσία», είπε ο Τζόζεφ στο Radio Free Europe.

in7.tv, expres.mk

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr